Fed exclude modificarea dobânzii. Primele reduceri s-ar putea aplica la toamnă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
rezerva federala
sursa: profimediaimages.ro/

Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a deschis calea pentru reducerea costurilor de împrumut cu ocazia următoarei reuniuni care va avea loc în toamnă.

Dacă inflația va continua să se apropie de ţinta Fed (2%), atunci la reuniunea din 17-18 septembrie va fi posibilă o reducere a dobânzii de referință, transmite Reuters.

„S-au înregistrat progrese spre atingerea obiectivului Fed: o inflaţie de 2%. Momentan rata dobânzii se menține într-un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%. Consiliul Fed a hotărât ca la următoarea reuniune să discute concret despre aplicarea unor reduceri”, precizează instituția printr-un comunicat.

Inflaţia din SUA se menține la un nivel ridicat, însă după estimările specialiștilor, ar urma să scadă în perioada următoare. Totuși, momentul ales pentru mult așteptată reducere a ratei dobânzii se va petrece cu doar cinci săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale americane, care vor fi pe 5 noiembrie.

Acest fapt denotă intenția Fed de a asigura un mediu economic stabil pentru următorul președinte, însă oficialii nu au precizat cu cât va scădea dobânda sau daca luna următoare va fi un nou prilej de amânare.

Analiștii estimează că în septembrie reducerea dobânzii va fi cu 0,25%, apoi se vor aplica alte două reduceri la reuniunile din noiembrie şi decembrie. Ritmul de creştere a economiei americane a fost mai rapid în trimestrul doi din 2024 decât estimau specialiștii, iar inflaţia s-a diminuat, sporind aşteptările privind reducerea dobânzilor.