Economiștii nu cred în inflația SUA. Reducerea urgentă a dobânzilor de către Fed pe fondul scăderii burselor ar fi o greșeală

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
fed bursa rate dobanzi
sursa: shutterstock.com/

Rezerva Federală Americană (Fed) nu este obligată să reducă dobânda de referință la presiunea investitorilor, companiilor și factorilor decizionali. Politica monetară trebuie să fie în concordanță cu datele reale din piață, nu cu interesele terților, apreciază economiștii.

Fed nu este obligată să reducă dobânzile de urgență din cauza fluctuațiilor de pe burse. O astfel de hotărâre ar destabiliza echilibrul monetar al Statelor Unite.

„Jucătorii la bursă își asumă riscuri atunci când își investesc banii și tranzacționează acțiuni. Mai mult, Rezerva Federală nu poate fi presată de nimeni să își reducă ratele la comandă. Deși riscurile recesiunii în economia americană au crescut, dovada existenței fenomenului nu a fost confirmată. Sigur, atunci când există șocuri, sunt aplicate în regim de urgență reduceri, dar acestea sunt cazuri rare”, explică economiștii.

Viitoarea reuniune a Fed este programată pe 18 septembrie și piețele financiare se așteaptă deja la o scădere a dobânzilor cu cel puțin 0,5%, relatează Bloomberg.

Scăderea bruscă a valorilor de pe burse, susțin experții, a fost cauzată de repoziționarea piețelor, pe baza zvonurilor, nu din cauza unor probleme reale. În mod paradoxal, chiar dacă șomajul a crescut în iulie și planează suspiciunea de recesiune, economia americană este fundamentată pe o bază solidă și este în plin avânt după al doilea trimestru.

În situația dată, autoritățile monetare nu sunt responsabile pentru pierderile suferite de operatorii care efectuează tranzacții pe bursă și nu obligate să intervină.