Economiile emergente din Europa trebuie să înăsprească politica monetară. România, vizată de propunerea FMI

Alexandru Gologan Data publicării:
fondul monetar international
sursa: shutterstock.com/

Inflaţia în centrul, estul şi sud-estul Europei este mai puternică decât în economiile avansate, fapt ce impune o înăsprire a politicii monetare din partea băncilor centrale din regiune. Măsurile de austeritate sunt necesare pentru menținerea unui echilibru la nivel continental, susține directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional, Alfred Kammer, potrivit Reuters.

Pe fondul atenuării creşterii preţurilor, unele bănci centrale din Europa au început scăderea dobânzilor, conduse de Ungaria, Polonia şi Cehia, cu excepția Băncii Naţionale a României. Analiştii se aşteaptă ca în iunie BCE să înceapă reducerea dobânzii.

"Scăderea ratei inflaţiei progresează mult mai lent în România, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria şi Serbia decât în alte zone din regiunea CESEE. În general, presiunile asupra inflaţiei în regiune rămân mai puternice decât în economiile avansate. Prin urmare, multe bănci centrale din regiune trebuie să menţină înăsprirea politicii monetare mai mult timp decât, de exemplu, BCE", a declarat Kammer. 

Planurile guvernelor de a retrage măsurile extraordinare de sprijin pentru gospodării şi companii, în 2024 şi în 2025, vor ajuta la contracararea inflaţiei prin reducerea cererii.