Criza economică din China se înrăutățește pe măsură ce inflația scade într-un ritm alert

Alexandru Gologan Data publicării:
china criza
sursa: gettyimages.com/

Guvernul chinez se confruntă cu o responabilitate uriașă: redresarea economiei naționale aflată în picaj. Presiunea cu care se confruntă autoritățile de la Beijing pentru a sprijini un sistem marcat de deflație se acutizează. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0.8% în ianuarie față de acceași perioadă a anului trecut.

Inflația din China a scăzut în ritm alert pentru prima dată în ultimii 14 ani. Fenomenul deflației face dificilă misiunea oficialilor de la Beijing să susțină redresarea economică a țării.

„Presiunea deflaționistă rămâne puternică. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că luna ianuarie a înregistrat o scădere a prețurilor de consum cu 0.8%, față de aceeași perioadă a anului trecut. China trebuie să ia măsuri rapid și agresiv pentru a evita riscul ca așteptările deflaționiste să fie înrădăcinate în rândul consumatorilor”, a declarat pentru GB News un economist chinez familiarizat cu problema.

Deși China a impus măsuri precum eliberarea de numerar, pe termen lung, pentru bănci sau emiterea mai multor obligațiuni guvernamentale pentru finanțarea proiectelor de construcții, încrederea în cea de-a doua economie a lumii a scăzut. Națiunea asiatică se luptă cu scăderea prețurilor, deoarece vrea să revigoreze cererea internă și încrederea consumatorilor.

Dacă chinezii nu reușesc să schimbe tendința, riscă să alunece pe o pantă descendentă, cu un puternic impact socio-economic, întrucât cererea de bunuri și servicii scade pe fondul așteptării stabilizării prețurilor. Economiștii internaționali sugerează că deflația ar putea continua cel puțin încă șase luni de acum.