Cristian Popa (BNR), despre dobânzi: nici nu se pune problema. Fără sărbătoriri premature
România are încă probleme mari cu inflația. Ceea ce face ca la Banca Națională să nu se ia nici măcar în discuție vreo scădere a dobânzii standard. Adică ratele la credite vor rămâne mari pe o perioadă de timp nedeterminată.
“Nici nu se pune problema unei discuții legate de reducerea dobânzii, pentru a nu crea anticipații. Este imperativ să fim prudenți în continuare și asta înseamnă să menținem dobânzile la aceste niveluri pentru o perioadă mai îndelungată de timp, până vom fi convinși că lupta cu inflația a fost câștigată”, a declarat pentru DigiEconomic Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.
Creșterea prețurilor e generată de stat
El a indicat și principala sursă inflaționistă a economiei țării: statul român.
“Este nevoie de rezultate solide și mai mult progres în procesul dezinflaționist. Riscurile însemnate la adresa inflației provin din surse multiple, însă conduita politicii fiscale [ne] preocupă în mod special, un aspect ce ne particularizează în regiune, și nicidecum în sens pozitiv”, indică oficialul BNR.
Politica fiscală a guvernului a fost una puternic expansionistă, în sensul lărgirii cheltuielilor guvernamentale încă din pandemie. Plățile economiei către stat nu au ținut pasul cu cheltuielile, așa că deficitul dintre aceste două componente a duc la lărgirea accentuată a deficitului bugetar.
Oficialul BNR arată sursa tuturor problemelor care împiedică scăderea prețului banilor în România și cum ar putea fi ea atacată.
“Controlul strict, si limitarea cheltuielilor publice, alături de lupta pentru reducerea risipei banului public sunt imperios necesare în condițiile rulării deja a unui deficit fiscal ridicat, România fiind în Procedura de Deficit Excesiv încă din anul 2020”, spune Cristian Popa.
Fără sărbătoriri premature
În ciuda faptului că inflația a ajuns de la două cifre la doar una, în prezent fiind de 8%, față de vârfurile de aproximativ 15% de anul trecut, BNR nu vede cum poate reduce dobânzile în prezența actualelor riscuri.
“Politica monetară trebuie să țină, si ține, cont de aceste riscuri și vulnerabilități, deloc mici, și să mențină o abordare prudentă. Studii recente arată că cele mai multe episoade inflationiste nerezolvate au implicat "sărbătoriri premature", în care inflația a scăzut inițial, iar relaxarea politicii monetare a avut loc prea repede, ceea ce a permis inflației reaccelerarea sau rămânerea pe un platou, la nivele încă ridicate. Nu vrem, și nu vom face această greșeală”, a conchis reprezentantul BNR.