Comisia Europeană: Fuziunile bancare ar putea fi benefice economiei europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
uniunea europeana reforme fiscale
sursa: gettyimages.com/

Fuziunile ar putea permite băncilor să devină mai rezistente la şocuri şi să opereze mai eficient, iar astfel ar ajuta economia Uniunii Europene în ansamblu, susține Comisia Europeană.

Comisia Europeană este în favoarea fuziunilor bancare, pentru că astfel sectorul va deveni mai solid și competitiv în raport cu rivalii. Integrarea pieţei ar trebui combinată că măsuri adecvate de protecţie, transmite Reuters.

„Fuziunile ar putea face băncile mai rezistente la la şocuri, datorită diversificării mai ridicate a activelor. De asemenea, ar permite băncilor europene să aibă modele de afaceri mai eficiente, să urmărească strategii de creştere şi să investească în digitalizare", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Economiștii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci.

Problema este însă că Germania nu este de acord cu această mișcare, după ce UniCredit și-a dublat potențiala participație la Commerzbank fără aprobarea autorităţilor de reglementare. Visul UE de a realiza uniunea bancară și a piețelor de capital mai are de așteptat, deși viitoarele negocieri nu preconizează o schimbare a situației.