BCE nu modifică dobânda de referință. Politica monetară se adaptează în funcție de date

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
banca centrala europeana bce
sursa: shutterstock.com/

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut nemodificată dobânda de referinţă. Politica monetară se va adapta în funcție de evoluția datelor economice existente din piață.

Datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) au relevat faptul că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de luna precedentă. Pentru 17 state membre, printre care și România, inflația s-a diminuat moderat iar pentru alte nouă a crescut, în timp ce doar un stat a raportat stabilitate în această privință.

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi ca cei trei indicatori de referință ai dobânzii reprezentative să rămână nemodificați. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare, ratele dobânzilor de creditare marginală şi ratele aferente depozitelor vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi respectiv 3,75%.

Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor. Deciziile viitoare se vor baza pe evaluarea datelor economice şi financiare, pe dinamica inflaţiei de bază şi pe robusteţea aplicării politicii monetare", precizează Consiliul guvernatorilor BCE printr-un comunicat.

În funcție de datele existente în piață, oficialii vor adapta politica monetară astfel încât perioadele de restrictivitate să nu afecteze cursul economiei din statele membre, transmite Reuters.