Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă dobânzile pe măsură ce inflația scade sub pragul țintă

Alexandru Gologan Data publicării:
bce credite banci
sursa: shutterstock.com/

Banca Centrală Europeană (BCE), instituţia care stabileşte dobânda de referinţă pentru cele 20 de ţări aflate în zona euro, ar putea anunța o nouă reducere a ratelor, după ce inflaţia a coborât sub nivelul ultimilor trei ani.

Reuniunea consiliului guvernatorilor BCE, desfășurată la Ljubljana în Slovenia, va avea în dezbatere diminuarea dobânzilor în contextul scăderii inflației sub pragul țintă dorit de economiști. Pentru prima dată în ultimii trei ani, inflația în zona euro a coborât sub obiectivul de 2%, fiind doar 1,8% în luna septembrie.

Astfel, la finalul zilei de azi, dobânda de referinţă ar putea fi redusă de la 3,5%, până la 3,25%, relatează The Independent. Dacă măsura va fi adoptată, ar urma să fie cea de-a treia decizie de reducere a ratelor din acest an şi a doua reducere consecutivă, după cea din septembrie.

Un motiv pentru care inflația a scăzut la nivel mondial este decizia băncilor centrale de a majora semnificativ costul împrumuturilor după pandemia de coronavirus, atunci când preţurile au explodat, mai întâi ca urmare a problemelor apărute în lanţurile de aprovizionare şi ulterior din cauza războiului ruso-ucrainean.

BCE a început să majoreze dobânzile în vara anului 2021, iar până în septembrie 2023, acestea au atins maximul istoric de 4%. Scopul majorărilor a fost ținerea sub control a inflației însă această situație a generat o încetinire generalizată a economiei europene.