Alegerile europarlamentare afectează moneda unică. Euro s-a depreciat după anunțarea rezultatelor

Alexandru Gologan Data publicării:
euro alegeri
sursa: gettyimages.com/

Noua realitate politică din Europa pune presiune pe moneda unică. Rezultatele dezastruase din Franţa şi Germania la alegerile pentru Parlamentul European au contribuit la deprecierea euro, pe fondul temerilor legate de avansul partidelor de extremă dreaptă.

Moneda unică s-a depreciat luni cu 0,5%, până la un curs de 1,0751 dolari. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultima lună. Agitația politică a contribuit la reducerea euro, după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au fost devansaţi de partidele de extremă dreapta la alegerile europarlamentare de duminică.

Șocul eșecului a fost prea mult pentru Macron: a dizolvat parlamentul francez și a cerut organizarea de alegeri anticipate, notează DigiEconomic. Analiştii apreciază că mișcarea președintelui Franței i-ar putea diminua capacitatea de a trece prin Parlament proiecte legislative dacă după formarea noului for legislativ tot formațiunile de extremă dreapta își vor consolida puterea.

Cel mai probabil, rezultatele alegerilor europarlamentare vor genera şi mai multă volatilitate pentru moneda euro.

"Riscurile politice sunt din nou în creştere pentru euro. Ascensiunea la putere a extremei drepte poate afecta hotărârea Europei de a face paşi spre o mai mare integrare fiscală şi financiară”, susțin experții, potrivit Bloomberg.

Lipsa unei direcții din partea Băncii Centrale Europene cu privire la viitorul politicii monetare după scăderea dobânzii,
lasă euro într-o poziție vulnerabilă, dependent de evoluţia datelor statistice din economia americană.