Agenții imobiliari: prețul caselor va rămâne constant în 2024. În marile orașe ale României nu se construiește
Există semnale că piața imobiliară va sta într-o incertitudine anul acesta și, în consecință, sunt excluse variații de preț semnificative. Este între ciocan și nicovală. Accesul la finanțare greoi, în principal din cauza costurilor de finanțare, se suprapune cu scăderea puternică a numărului de autorizații de construcție eliberate în principalele piețe din țară, București și Cluj. DigiEconomic.ro a întrebat o casă importantă de tranzacții imobiliare cum va fi anul curent în domeniu.
Numărul caselor și apartamentelor vândute în România în primele 11 luni din 2023 a scăzut cu 11,9% comparativ cu primele 11 luni din 2022, potrivit ultimelor date oficiale ANCPI. Ținând cont de multitudinea de dificultăți prin care piața rezidențială a trecut anul trecut, de la o creștere record a dobânzilor, o rată record a inflației pentru ultimele decenii sau o stare generală de incertitudine alimentată și de estimări pesimiste, rezultatul este chiar pozitiv - mai ales dacă avem în calcul că baza de raportare, 2022, a fost un an cu record absolut de tranzacții în România. Spre comparație, rezultatul de tranzacțiil din 2023 este cu circa un sfert peste cel înregistrat în 2020, care, în ciuda pandemiei și a restricțiilor de circulație, a stabilit la rândul său un record de tranzacții cu locuințe, ne-a spus Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania.
Mai departe, analiza aparține casei de tranzacții imobiliare menționată.
O analiză a dinamicii pieței arată că a doua parte din 2023 a adus o revigorare netă a cererii și a numărului de tranzacții, în special ca urmare a stabilizării și ulterior reducerii dobânzilor creditelor ipotecare - în special pe segmentul dobânzilor fixe. Astfel, după dinamica din ultimele luni ale anului trecut, 2024 ar putea aduce un rezultat similar din punct de vedere al numărului de locuințe vândute sau chiar o ușoară creștere față de 2023 - dacă avem în vedere că ultimele luni din 2023 au fost mai bune versus primele luni ale anului anterior.
Prețuri stabile, în absența unor noi evenimente macroeconomice globale
În acest context și în absența unor noi evenimente macroeconomice globale cu impact puternic negativ, casa estimează că prețurile de tranzacționare vor rămâne stabile în medie pe parcursul lui 2024, orice evoluții și involuții urmând a fi, cel mai probabil, nesemnificative, de câteva procente. Trebuie avut în vedere că în 2023, în ciuda discuțiilor despre faptul că suntem într-o criză, nu am înregistrat scăderile de salarii din 2009 - ba din contră, salariul mediu net la nivel național a crescut cu circa 15% - nu am asistat la o devalorizare a monedei naționale și nu am văzut valuri de disponibilizări. Luând în calcul contextul actual, nici 2024 nu va aduce aceste elemente și, astfel, premisele pot fi considerate ca fiind pozitive.
Cea mai mare problemă pe piața rezidențială nouă este dată de numărul redus de autorizații emise în marile orașe, precum București sau Cluj Napoca. Spre exemplu, scăderea înregistrată în București în 2023 este de aproape 50% față de 2021, aceasta fiind o situație care o sa influențeze semnificativ piața în anii următori, când oferta ar urma să scadă semnificativ, putând să pună astfel o presiune de creștere pe prețuri, spune sursa citată.