Agenția Fitch retrogradează ratingul Israelului pe fondul problemelor de insecuritate regională

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
israel perspectiva economica negativa
sursa: gettyimages.com/

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat Israelul din topul țărilor cu o perspectivă economică stabilă. Tensiunile regionale și escaladarea conflictului militar stau la baza deciziei oficialilor.

Perspectiva dezvoltării economiei Israelului se menține negativă, în viziunea agenției de evaluare, care a retrogradat țara cu o treaptă, de la "A plus" până la "A", transmite Bloomberg.

„Decizia reflectă impactul continuării războiului în Gaza, accentuarea riscurilor geopolitice şi desfășurarea operaţiunilor militare pe mai multe fronturi. În opinia noastră, conflictul din Gaza se va prelungi inclusiv în 2025 şi în acest context, Israelul reprezintă un factor de risc pentru că invariabil va exporta tensiunile către alte piețe", apreciază analiştii Fitch.

Israelul nu este la prima retrogradare financiară. În februarie, agenţia de evaluare Moody's a retrogradat pentru prima dată ratingul Israelului, cu o treaptă, la "A2", cu perspectivă negativă.

"Revizuirea în scădere a ratingului în urma războiului şi a riscurilor geopolitice create este naturală. Vom adopta pentru 2025 un buget responsabil, vom sprijini eforturile de război, în timp ce vom menţine cadrul fiscal şi vom promova motoarele de creştere a economiei", a declarat ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich.

Fitch estimează că deficitul bugetar al Israelului ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2024, de la 4,1% din PIB în 2023, în timp ce datoria ar urma să se menţină la un nivel de peste 70% din PIB pe termen mediu, ceea ce plasează țara în categoria de rating "A" , unde nivelul minim este de 55% din produsul intern brut.