Agenția de evaluare financiară Fitch reconfirmă poziția României. Perspectiva se menține stabilă

Alexandru Gologan Data publicării:
agentia fitch
sursa: shutterstock.com/

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și a menținut perspectiva ca fiind stabilă, informează Ministerul Finanţelor.

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrările de capital de la UE care susţin convergenţa reală a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating ("BBB").

"Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmă încrederea în măsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice. Este important pentru că termenii şi condiţiile de finanţare, dar şi apetitul mediilor investiţionale de pe piaţa de capital sunt puternic influenţate pozitiv de menţinerea unui rating recomandat investiţiilor şi a unei perspective stabile. România înregistrează în acest moment un nivel istoric al investiţiilor publice, susţinute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor. Cu toate acestea, este un anunţ care trebuie însoţit de un sentiment de responsabilitate faţă de îmbunătăţirea eficienţei bugetare şi consolidarea fiscală, astfel încât să asigurăm rezilienţa economiei", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigidităţii bugetare şi de poziţia datoriei externe nete.

Condițiile în care se modifică ratingul de țară

Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea susținută a deficitului bugetar, care ar susține și o scădere pe termen mediu a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut, precum și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe și a riscurilor privind finanțarea externă.

În opinia agenției, principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt o consolidare fiscală insuficientă pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB și materializarea unor efecte negative asupra credibilității politicilor publice, stabilității macroeconomice și lichidității externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal și de cont curent) excesiv de mari.