Producția de electricitate a României este acum susținută din surse regenerabile. Consumul intern redus menține prețul la 0

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
energie regenerabila romania
sursa: gettyimages.com/

Din 6.500 MW , producție de electricitate, azi, la 12.30, circa jumătate – 3.200 MW provenea din surse eoliene și fotovoltaice, amândouă regenerabile și “verzi”. Aproximativ 2.150 de MW sunt de la eolian, rafale puternice punând brusc în mișcare miile de mori de vânt amplasate în țară, dar este și soare, așa că fotovoltaicul contribuie și el cu 733 de MW.

În plus, dacă luăm în considerare și energia hidro, care este tot regenerabilă, mai adăugăm 1.310 MW la producția de energie din surse regenerabile sau 70% din toată producția.

Cu eolian și fotovoltaic capacitate puternic, sursele clasice, termo pe gaz și cărbune sunt “împinse” în jos, la circa 500 MW fiecare, aproape insignificant pentur piață. Nuclearul, centrala de la Cernavodă, merge în banda ei obișnuită, la circa 1.400 MW.

După cum se poate vedea, producție/consum a Trasnelectrica, operatorul sistemului energetic, cum au început rafalele de vânt, cum am și trecut pe export puternic. La ora 09.00, de dimineață, eram net importatori, dar cum a început vântul și producția în eolian, cum a trecut la export net, care ajunge la peste 1.000 MW, la 12.30.

Destinatarii exportului sunt, cu precădere, Ungaria și Bulgaria. La orele prânzului și până după amiază, prețul electricității se menține la 0, ca și zilele trecute, pentru că, în lipsa unui consum relevenat în intern, producătorii din eolian și fotovoltaic trebuie să trimită cuiva producția. Cerere internă nu e, această energie pleacă la bulgari și unguri.