Schimbări în salariul minim. Patronatele și sindicatele s-au unit în calculele sugerate guvernului
Patronatele și sindicatele din România s-au unit în apelul către guvern să modifice legislația din prezent, care face din oferta Executivului către populație, creșterea salariului minim, o măsură care scade veniturile unora dintre angajații din România, după calculele celor două tipuri de organizații care reprezintă părți diferite din societate.
Confederaţia Naţională Sindicala Cartel ALFA a cerut azi Ministerului de Finanţe şi Guvernului României modificarea urgentă a pragului pentru acordarea deductibilităţii fiscale în cazul celor plătiţi cu salariul minim, în vederea corelării cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024. În caz contrar, potrivit sindicaliştilor, se va ajunge în situaţia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorarea binevenită acordată. Apelul sindicaliștilor vine după ce, cu o zi înainte, un patronat creat să reprezinte interesele IMM-urilor din România a cerut același lucru. Ei au arătat cu calcule acest fenomen , care este considerat o eroare reparabilă a guvernului.
Aceleași calcule folosite de patronatul menționat au fost validate de sindicate. ”Nu doar că angajaţii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arată că se poate ajunge chiar la scăderea venitului net. Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim). Atragem însă atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariaţii cu venituri mici să fie cei privaţi de alte beneficii asimilate salariilor”, au mai transmis sindialiştii.