România merge la târg în Germania cu mâncare tradițională. Lista mărcilor care ne reprezintă la Grüne Woche din Berlin

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
romania la berlin
Foto: digi24.ro

Un târg de alimente are loc zilele acestea la Berlin. Are tradiție, pentru că e a 88-a ediție a Grüne Woche. România participă la această expoziție cu un stand cu produsele pe care am reușit să le recunoaștem internațional aici.

Expunerea mărfurilor românești e organizată de Ministerul Agriculturii, care, potrivit legii, trebuie să promoveze produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

La târg, autoritatea, împreună cu fabricanții din țară, au decis să meargă spre degustare de mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare.

Lista celor înregistrate arată așa: 

Magiun de prune Topoloveni –IGP,
Salam de Sibiu –IGP,
Telemea de Ibăneşti – DOP,
Scrumbie de Dunăre afumată – IGP,
Cârnaţi de Pleşcoi – IGP,
Telemea de Sibiu – IGP,
Caşcaval de Săveni – IGP,
Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP,
Salată tradițională cu icre de crap - STG,
Plăcintă dobrogeană – IGP,
Pită de Pecica - IGP.

Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicație Geografică vor fi expuse Pălinca și Țuica Zetea de Medieșul Aurit, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.

Noi produse tradiționale în curs de înregistrare

Printre produsele româneşti ce vor fi expuse la ediția 2024 a expoziției Grüne Woche și produse care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum:

  • Babic de Buzău pentru dobândirea IGP,
  • Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP,
  • Sardeluță marinată pentru dobândirea STG.

    De asemenea, vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european următoarele produse: cârnați din topor din Vâlcea, carne afumată la garniță din Vâlcea, brânză în coajă de brad de Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, brânză frământată de Teaca, ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece.

Din categoria băuturilor spirtoase, România va oferi spre degustare pălincă și țuică precum şi vin alb şi roşu. Mere și prune afumate de Vrancea vor putea fi, de asemenea, degustate de vizitatori.

Expoziția „Săptămâna Verde 2024” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic important în Europa, și chiar mondial. În anul 2023, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției, 1.400 de expozanți din 61 de țări, pe o suprafață de expunere de 118.000 mp.