Preţului cafelei se apropie de maximul ultimilor 50 de ani. Care sunt motivele 

G.C. Data publicării:
cafea
sursa: shutterstock.com/

Prețul cafelei a atins săptămâna aceasta, miercuri, cel mai ridicat nivel din ultimii 47 de ani, pe fondul preocupărilor privind o criză globală de aprovizionare și incertitudinea generată de noua directivă a Uniunii Europene (UE) privind defrișările. 

Contractele futures pentru boabele arabica de calitate superioară au crescut cu 4,7%, la 3,23 dolari pe livră la New York, cel mai ridicat nivel din 1977, extinzând creșterea prețurilor din acest an la peste 70%. Contractele futures din Londra pentru boabele de robusta, mai ieftine și utilizate în cafeaua instant, au crescut cu 7,7%, la 5.507 dolari pe tonă, aproape dublul prețului de la începutul anului.

Traderii susțin că această creștere a fost determinată de companiile care procesează boabele de cafea, pe măsură ce încearcă să-și asigure stocurile în fața unei posibile crize de aprovizionare și a incertitudinii privind directiva UE, potrivit Financial Times.

Directiva UE anti-defrişări (EUDR), care trebuia să intre în vigoare pe 30 decembrie, cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor. Însă legea a fost criticată de mai multe țări, precum Indonezia, Brazilia și Malaezia, fapt ce a determinat Comisia Europeană să amâne aplicarea acesteia cu un an.  

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Tomas Araujo, asociat la brokerul StoneX. „Această problemă nu va fi rezolvată anul acesta, iar din acest motiv prăjitorii (companiile care procesează boabele de cafea n.r.) au intrat în panică.”

Vremea caldă din Brazilia a alimentat temerile că producția celui mai mare producător mondial de boabe de cafea arabica va scădea în sezonul următor, reducând astfel stocurile globale deja limitate. Țara a suferit cea mai severă secetă din ultimii 70 de ani în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, ceea ce a generat îngrijorări că recoltele vor ofili.

Situația vine după trei ani consecutivi de deficit de ofertă pentru boabele de robusta, din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Vietnam, cel mai mare producător mondial de robusta. Recolta de arabica din Brazilia pentru sezonul 2025-2026 se preconizează că va fi sub așteptări, exact când industria se baza pe ea pentru a aduce piața într-un surplus de ofertă și cerere, a adăugat Araujo.

Graba de a asigura materia primă a fost amplificată de importatorii europeni care cumpără boabe mai devreme decât de obicei anul acesta, în încercarea de a gestiona incertitudinea legată de noua directivă UE.

Consumatorii, care deja se confruntă cu prețuri mai mari la cafea, ar trebui să se aștepte la creșteri suplimentare, arată Carlos Mera, șeful diviziei de mărfuri agricole la Rabobank. „Creșterea recentă a prețurilor nu se datorează ultimei majorări, ci celei anterioare”, a explicat acesta, referindu-se la scumpirea boabelor de robusta de la începutul acestui an. „Așadar, consumatorii vor resimți și mai multă presiune financiară.”

Potrivit unui raport al băncii thailandeze Krungsri din acest an, directiva anti-defrișări va afecta aproximativ 401 miliarde de dolari din comerțul anual al UE — aproximativ 5,5% din totalul importurilor în blocul comunitar în 2022.  

Lobby-ul puternic din partea țărilor exportatoare de ulei de palmier și soia a determinat Comisia Europeană să amâne introducerea legii. Companiile din aceste sectoare și-au exprimat și ele îngrijorarea că Bruxelles-ul nu a oferit încă îndrumări privind modul de punere în aplicare.

S&P Global a avertizat în august anul trecut că introducerea directivei „va reconfigura probabil comerțul și lanțurile de aprovizionare ale mărfurilor legate de defrișări în următorul deceniu”.  

Penalitățile pentru nerespectarea legii s-ar putea ridica la 4% din cifra de afaceri anuală a unei companii, în funcție de gravitatea încălcării.