Plafonarea tarifelor și a comisioanelor la RCA va fi prelungită până la 31 martie 2025

G.C. Data publicării:
aglomeratie trafic auto
Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Plafonarea tarifelor și a comisioanelor brokerilor pe segmentul polițelor RCA va fi prelungită din nou, până la 31 martie 2025. Termenul actual prevăzut pentru plafonare expiră la 31 decembrie 2024.

„Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 martie 2025”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern anunțat marți de Ministerul Finanțelor. 

În primăvara anului trecut, pentru a preveni creșterea prețurilor în urma falimentului Euroins, statul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Măsura a fost prelungită de atunci, iar de la 1 ianuarie 2024,Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024.

„În prezent în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.

În ceea ce privește evoluția pieței de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate și lichiditate este important de reținut faptul că valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de A.S.F. și sucursale s-a situat la aproximativ 6,8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu 8,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Cu referire la valoarea activelor lichide la finalul lunii septembrie 2024, aceasta este în creștere cu 14% față de valoarea de la finalul anului 2023, iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerința legală”, se arată în nota de fundamentare.

Se mai menționează și numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere cu aproximativ 23.500 de cazuri față de începutul lunii septembrie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

Totodată, se observă existența în continuare a acelorași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 decembrie 2024, data la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se:

  • imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
  • creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
  • creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
  • obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.