Pesticide descoperite în roșii, ceapă și căpșuni

Adam Gheorghe Data publicării:
rosii
Foto: Profimedia

Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că pentru acest an au fost planificate pentru monitorizare 2.245 de probe pentru 47 de produse agricole, pentru determinarea conținutului de pesticide din produsele agricole. Până în prezent a fost identificată prezența pesticidelor peste limitele maxim admise în zeci de probe din tomate, ceapă, căpșuni, spanac.

Până la 26 iulie 2024, laboratoarele ANF au recepționat 2.362 de probe de fructe, legume și cereale, dintre care 2.186 au fost analizate. Din acestea, 1.183 au fost prelevate în cadrul programului de control oficial, 462 în urma intensificării controalelor la legume și fructe de sezon, 233 în cadrul programului „Cireașa și căpșuna”, 93 în cadrul programului „Pepenele Românesc” și 391 la solicitarea producătorilor pentru autocontrol.

Potrivit ANF, în acțiunea „Cireașa și Căpșuna” (30 mai - 5 iulie) a fost prelevate și analizate 233 probe. Dintre acestea 3 probe de căpșune au depășit limita maximă admisă (LMA) la pesticide (1,28% neconformități).

În programul de control „Pepenele Românesc” (8 iulie - 31 august) au fost prelevate 93 probe, fiind analizate 55 de probe. Acestea au fost conforme și nu au prezentat depășiri la LMA la pesticide.

Rezultate analizelor efectuate în laboratoarele ANF din București și Târgu Mureș arată că 25 de probe (1,14%) au avut reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă (LMA):

- 7 probe de tomate

- 5 probe de ceapă verde

- 3 probe de spanac

- 3 probe de căpșune

- 2 probe de mărar

- 2 probe de pătrunjel

- 1 probă de mere

- 1 probă de fasole verde