Pensionarii, la un pas să piardă ajutoarele pentru încălzire și energie. Ce decizie ia Guvernul

Adam Gheorghe Data publicării:
pensii romania
sursa: gettyimages.com/

Pensionarii, persoanele singure și familiile cu venituri mici beneficiau, în anumite condiții, de ajutoare la încălzirea locuințelor și pentru plata facturilor la energie, dar majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice poate anula aceste ajutoare.

Limitele maxime ale veniturilor până la care se acordă în prezent aceste beneficii sunt 1.386 lei/persoană în cazul familiilor, respectiv 2.053 lei în cazul persoanelor singure.

În mod paradoxal, majorarea veniturilor pune anumite categorii sociale în poziția de risc financiar, în sensul că ar putea fi obligate la plata integrală a facturilor de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau la achiziția combustibilului pentru încălzirea locuinței.

În plus, persoanele și familiile cu venituri mici, dar ușor majorate de la 1 ianuarie, ar putea fi obligate de autoritățile locale din domeniu la plata debitelor ce vor fi constituite, diminuând considerabil veniturile persoanei/gospodăriei, anulându-se scopul pentru care sunt acordate.

Guvernul are pe agenda ședinței de azi o ordonanță de urgență, ce va preîntâmpina pierderea ajutoarelor pentru încălzire și energie.

Conform actului normativ, majorarea valorii punctului de pensie precum și a veniturilor de natură salarială nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie prevăzute pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024.

Aceste drepturi se mențin în plată în aceleași condiții care au stat la baza acordării acestora și în aceleași cuantumuri, până la sfârșitul sezonului rece noiembrie 2023 – martie 2024.

În situația în care până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență adoptată azi de Guvern au fost sau se vor constitui debite cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței sau de supliment pentru energie, acestea se scutesc la plată.

Scutirea se face prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăti și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, emisă între data stabilirii debitului și până la împlinirea termenului de 180 de zile prevăzut la art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2014.