Noi detalii despre M6: cât costă și când vom putea circula cu metroul de la Gara de Nord la aeroport

G.C. Data publicării: Data actualizării:
metrou bucuresti
Inquam Photos / Octav Ganea

Valoarea totală a construcţiei celor două secţiuni din magistrala de metrou M6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, se apropie de 10 miliarde de lei, inclusiv TVA.

„Ne aflăm pe tronsonul 1, cel pe care am reuşit să-l finanţăm din PNRR, cu cele şase staţii, de la 1 Mai până la staţia Tokyo, staţia Tokyo fiind la Mall Băneasa. Celălalt tronson, de la staţia Tokyo până la Otopeni, beneficiază de acea finanţare (...) dată de Guvernul japonez. (...) Valoarea totală a celor două secţiuni se apropie bine de 10 miliarde de lei, cu tot cu TVA, deci aproape 2 miliarde de euro, bani care o parte vin din fonduri europene, o parte vin, aşa cum spunea prim-ministrul, din cofinanţările pe care noi le dăm şi care, în anii viitori, cred că vor fi din ce în ce mai mari (...)", a declarat Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, joi, într-o vizită pe șantierul secțiunii 1 Mai - Tokyo din Magistrala 6, potrivit Agerpres.

Lucrările trebuie să fie finalizate pe tronsonul 1 în 2027, iar pe cealaltă secţiune în 2028. Concret, de la Gara de Nord până la Otopeni se va putea circula în 2028.

„De la Gara de Nord până la Otopeni până în 2028. Ăsta e termenul maxim. Dar astăzi pe progresul pe prima secţiune, suntem undeva la 14%, din ce mi-au spus constructorii. Sigur, pe zona de tunele, că vor veni şi cu partea de arhitectură şi toate lucrurile care urmează”, a completat Grindeanu.

În luna decembrie 2023, Metrorex anunța că Magistrala 6 de metrou, secțiunea Sud (Lot 1.1), a primit autorizația de construire, iar asocierea de constructori turci Alsim Alarko – Makyol, desemnată pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru Lotul 1.1: 1 Mai – Tokyo, a putut demara lucrările de șantier.

Pe lângă stația 1 Mai (existentă), secțiunea Sud cuprinde șase stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.

Magistrala M6 de metrou (secțiunea sud + secțiunea nord) va avea un traseu de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi, moderne și va cuprinde 12 stații.

Compania Metrorex a lansat recent o pagină de internet dedicată Magistralei 6 de metrou, cu informaţii utile despre desfăşurarea traficului pe parcursul lucrărilor, etapele şi progresul acestui proiect de infrastructură.