Ministerul Muncii anunță noi proiecte dedicate îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
ministerul muncii conferinta
sursa: Inquam Photos / Malina Norocea

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a semnat marţi 20 de contracte de finanţare în valoare de aproape 80 milioane de lei, pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi, a transmis ministerul de resort.

Serviciile dezvoltate prin aceste proiecte sporesc accesul persoanelor adulte cu dizabilităţi la servicii de calitate şi conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi incluziunii sociale a acestora, relatează Agerpres.

„Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, a semnat astăzi, la Guvern, încă 20 contracte de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru a răspunde nevoilor de recuperare şi integrare a persoanelor cu dizabilităţi în comunitate. La eveniment au fost prezenţi şeful Cancelariei Primului-Ministru, Mihai Ghigiu, primari şi conducători de instituţii din unităţile administrativ-teritoriale beneficiare.

Proiectele selectate pentru finanţare au fost depuse de autorităţi ale administraţiei publice locale şi judeţene şi vizează dezvoltarea de servicii sociale noi, prin investiţii în construcţia unor clădiri noi, la standarde nZEB şi nZEB+ (consum redus de energie), precum şi operaţionalizarea unor servicii comunitare care să sprijine strategia Guvernului de dezinstituţionalizare şi prevenire a instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi", precizează MMSS.

Cele 20 de proiecte vor fi finanţate prin PNRR cu suma totală de 79,04 milioane de lei (aproximativ 13,4 milioane de euro). Ca urmare a accesării de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a axelor de finanţare prin PNRR, în total, sunt finanţate 94 centre de zi pentru persoane cu dizabilităţi, cu o valoare totală de 35 milioane de euro. Astfel, numărul total de beneficiari sprijiniţi prin implementarea acestor proiecte este de aproximativ 8.500 persoane cu dizabilităţi, a mai precizat Ministerul Muncii.