Grecia introduce o taxă pentru turiştii de croazieră. Guvernul vrea să protejeze insulele Mykonos şi Santorini

Redacția Digi Economic Data publicării:
grecia taxe
sursa: shutterstock.com/

Grecia se alătură statelor europene care încearcă să gestioneze turismul excesiv. Guvernul intenționează să impună o taxă de 20 de euro pentru turiștii de croazieră care vizitează două dintre cele mai populare insule, Mykonos şi Santorini.

Turismul reprezintă principalul motor al economiei elene, care încă se recuperează după o criză de zece ani ce a redus un sfert din Produsul Intern Brut. Însă unele dintre cele mai populare destinații riscă să fie distruse de turismul excesiv.

„Grecia nu are o problemă structurală privind turismul excesiv... Unele dintre destinații au probleme semnificative în anumite săptămâni sau luni din an, pe care trebuie să le gestionăm”, a declarat duminică premierul Kyriakos Mitsotakis, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

„Croazierele au suprasolicitat Santorini și Mykonos și de aceea intervenim”, a adăugat premierul, anunțând această taxă. Veniturile din turism ale Greciei s-au ridicat la aproximativ 20 de miliarde de euro în 2023, datorită celor aproape 31 de milioane de turiști.

În Santorini, protestatarii au cerut limitarea turismului, precum în alte destinații populare din Europa, inclusiv Veneția și Barcelona. O parte din veniturile din taxa pentru navele de croazieră vor fi virate comunităților locale pentru a fi investite în infrastructură, a spus Mitsotakis. 

Guvernul intenționează, de asemenea, să reglementeze numărul de nave de croazieră care ajung simultan în anumite destinații, în timp ce vor fi impuse și reguli pentru protejarea mediului.

Grecia vizează, de asemenea, să mărească taxa pe închirierile pe termen scurt, precum Airbnb, și să interzică emiterea de noi licențe pentru imobilele din centrul Atenei, a declarat Mitsotakis sâmbătă.