Germania vrea să atragă forță de muncă din Vietnam. Bucureștiul a semnat deja cu Hanoi un acord de cooperare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
forta de munca vietnam
România este cu un pas înaintea Germaniei în relațiile cu Vietnamul. sursa: profimediaimages.ro/

O delegație de afaceri germană, care include firme de top pentru utilaje de forat, parcuri eoliene și consumabile industriale, se alătură președintelui Frank-Walter Steinmeier în vizita de astăzi din Vietnam. Bucureștiul a semnat ieri, 22 ianuarie, un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniile muncii şi securităţii sociale cu Hanoi.

Companiile germane au investit peste 3 miliarde de dolari în țara din Asia de Sud-Est, gigantul auto Bosch fiind principalul investitor, potrivit Camerei de Comerț Germane din Vietnam. Berlinul vede statul vietnamez ca un partener important pentru diversificarea activităților de producție, precum și o piață de desfacere pentru produsele germane.

„Vizita subliniază interesul Germaniei de a privi dincolo de China și de a-și diversifica relațiile economice”, a declarat pentru Reuters un reprezentant al delegației.

Președintele Steinmeier și ministrul german al muncii, Hubertus Heil, sunt așteptați să semneze cu omologii lor vietnamezi un memorandum de înțelegere privind mobilitatea forței de muncă calificate din Vietnam în Germania.

România a semnat deja un acord de cooperare cu Vietnamul

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, şi ministrul adjunct al Muncii, Invalizilor şi Afacerilor Sociale din Republica Vietnam, Le Van Thanh, au semnat, luni, un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniile muncii şi securităţii sociale.

Cooperarea se axează pe migraţia forţei de muncă, politici de ocupare a forţei de muncă pentru grupurile dezavantajate şi protecţia socială şi asistenţă socială pentru grupurile vulnerabile.

"Domnul prim-ministru Pham Minh Chinh cunoaşte bine România, a studiat la Institutul de Construcţii Bucureşti. M-am bucurat să întâlnesc astăzi un prieten al României. Atât România, cât şi Republica Vietnam înregistrează creştere economică.

Putem colabora şi putem învăţa unii de la alţii, astfel încât creşterea economică să fie sustenabilă iar relaţiile dintre cele două ţări să fie de lungă durată şi cu rezultate concrete. Acest nou Memorandum pune accent pe corelarea reglementărilor legale ale celor două state în domeniile ocupării forţei de muncă.

De asemenea, avem în vedere şi aspecte privind protecţia şi asistenţa socială, incluziunea persoanelor cu dizabilităţi şi migraţia, cu beneficii concrete pentru cetăţenii ambelor state", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Documentul a fost parafat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului României, Marcel Ciolacu, şi a premierului Republicii Vietnam, Pham Minh Chinh, relatează Agerpres. Premierul vietnamez a participat luni în București la un forum economic bilateral, iar mai multe documente în domenii de interes comun, precum afaceri şi economie, cultură, muncă şi securitate socială au fost semnate.