ANPC oprește temporar activitatea unui celebru lanț de șaormerii din București. Ce nereguli au descoperit inspectorii

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
șaorma
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 33.000 de lei lanţul de restaurantre fast-food "Socului Kebab" din Capitală, în urma neregulilor depistate şi au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru toate cele patru spaţii verificate.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma controalelor desfășurate la unităţile de alimentaţie publică de tip fast-food, din lanţul "Socului Kebab", situate în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, s-au constatat mai multe nereguli.

Echipele de control au acordat un avertisment, au dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, au propus încetarea practicilor comerciale incorecte pentru două dintre locații și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru toate cele patru restaurante verificate.

„Avem toleranţă zero în faţa unor asemenea situaţii care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor. Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici să sfideze, pur şi simplu, prevederile legii", declară Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.

Printre abaterile de la legislaţia în vigoare, în domeniu, inspectorii ANPC au constatat următoarele probleme:

  • condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor și a corpurilor de gătit, paviment depreciat
  • utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă
  • nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător
  • prezenta insectelor vii (muște și gândaci) în unitate
  • folosirea unor materii prime fără elemente de identificare
  • condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf
  • utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate
  • folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, și deteriorate
  • nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice
  • lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu
  • păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării)
  • schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă
  • lipsa plaselor anti-insecte la ferestre
  • folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară.