Ambalajele, o industrie de 355 miliarde de euro în UE. Care vor fi cele interzise
Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu privind normele revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor, creșterea siguranței și stimularea economiei circulare.
Aceasta deoarece fiecare cetățean european generează 190 kg de ambalaje anual, iar dacă nu se iau măsuri, cantitatea va crește la 209 kg/an în 2030. Este o sursă tot mai mare de deșeuri în UE, de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021, iar cantitatea sporește an de an.
Dar este și o sursă uriașă de venituri pentru companiile producătoare deoarece, în 2018, de exemplu, industria ambalajelor a generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE.
Noile măsuri au în vedere ca ambalajele utilizate în UE să fie mai sigure și mai durabile, impunând reciclarea tuturor acestora, reducerea prezenței substanțelor nocive și a ambalajelor inutile, stimularea utilizării conținutului reciclat și îmbunătățirea colectării și reciclării.
Acordul provizoriu stabilește obiective de reducere a ambalajelor:
-
5% până în 2030,
-
10% până în 2035,
-
15% până în 2040.
De asemenea, impune țărilor UE să reducă în special cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.
Mai mult, se are în vedere interzicerea utilizării de la 1 ianuarie 2030 a anumitor formate de ambalaje din plastic de unică folosință, cum sunt cele pentru:
-
fructe și legume proaspete neprelucrate,
-
alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante,
-
porții individuale (plicuri pentru condimente, sosuri, frișcă, zahăr),
-
produse de toaletă,
-
învelișul mic pentru valize în aeroporturi.
Deputații din Parlamentul European au impus și o interdicție privind pungile de transport din plastic foarte ușoare (cu grosimi sub 15 microni), cu excepția cazului în care acest lucru este necesar din motive de igienă sau sunt furnizate ca ambalaje inițiale pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei alimentare.
Interzicerea ambalajelor cu PFAS
Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a prevăzut introducerea unei interdicții privind utilizarea așa-numitelor „produse chimice eterne” (substanțe alchilice per și polifluorurate sau PFAS) în ambalajele care intră în contact cu alimentele.
Parlamentarii au convenit să stabilească un obiectiv specific pentru ambalajele reutilizabile pentru băuturile alcoolice și nealcoolice - cu excepția laptelui, vinului, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase - până în 2030, la un nivel de cel puțin 10%. Statele membre pot acorda, în anumite condiții, o derogare de cinci ani de la aceste cerințe.
Distribuitorii finali de băuturi şi alimente de consum din sectorul serviciilor alimentare ar urma să fie obligaţi să ofere consumatorilor opţiunea de a-şi aduce și utiliza propriul ambalaj. De asemenea, producătorii din domeniu ar trebui să depună eforturi pentru a oferi 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil până în 2030.
În plus, la cererea Parlamentului, statele membre sunt obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile și serviciile de catering să ofere apa de la robinet (dacă este cazul, gratuit sau contra unei taxe reduse) într-un ambalaj reutilizabil sau reîncărcabil.
Se are în vedere o mai bună colectare și reciclare a deșeurilor. Europarlamentarii și Consiliul au căzut de acord că toate ambalajele ar trebui să fie reciclabile, pe baza unor criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Anumite scutiri sunt prevăzute pentru ambalajele din lemn, plută, textile, cauciuc, ceramică, porțelan sau ceară.
Alte măsuri convenite includ:
-
obiective minime de conținut reciclat pentru orice parte din plastic a ambalajului;
-
obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje generate și cerințe sporite de reciclare;
-
90% din recipientele pentru băuturi din plastic și metal de unică folosință (până la trei litri) urmează să fie colectate separat până în 2029 prin sisteme de depozitare-returnare.
Pentru ca toate aceste prevederi și obligații să intre în vigoare, trebuie să fie aprobate de Parlamentul UE și Consiliul European.