Trotinetele electrice de închiriat vor fi interzise într-o capitală europeană. Care sunt motivele

G.C. Data publicării:
trotineta electrica
sursa: shutterstock.com/

Operatorii de trotinete electrice de închiriat au timp până pe 25 octombrie să își retragă toate dispozitivele de pe străzile din Madrid, a anunțat primăria, în urma nemulțumirilor publice legate de conducerea imprudentă și de parcările haotice efectuate de către utilizatorii acestora.

După ce le-a retras licențele luna trecută, primăria a declarat că cei trei operatori – Lime, Dott și Tier Mobility – nu au reușit să implementeze limite privind circulația clienților lor sau să controleze parcarea, pentru a-și recăpăta licențele, scrie Reuters.

Dott, cu sediul în Amsterdam, Tier Mobility din Germania și Lime, cu sediul în SUA, ale căror trotinete sunt disponibile prin intermediul aplicației Uber, au fiecare aproximativ 2.000 de trotinete electrice în Madrid. 

Lime și Dott au declarat că nu au fost notificate oficial de primărie cu privire la termenul limită. Reprezentanții Lime au spus că, dacă vor fi notificați oficial, vor lua măsurile necesare pentru a se conforma. Dott a menționat că va evalua posibile acțiuni legale și operaționale după primirea documentului oficial. 

Închirierea trotinetelor prin aplicații mobile a stârnit opoziție în orașe din întreaga lume din cauza conducerii imprudente și a parcării haotice de către unii utilizatori. Deja, trotinetele electrice au fost interzise la Paris, Montreal, Las Vegas şi New Orleans, unde fuseseră autorizate o vreme. În Barcelona, Toronto sau New York, circulaţia lor nu a fost permisă niciodată. 

Din mai 2023, Consiliul orașului Madrid a reglementat piața de închiriere a trotinetelor electrice, autorizând doar Dott, Tier Mobility și Lime să dea spre închiriere câte 2.000 de trotinete fiecare. Cei trei operatori erau obligați să ofere primăriei acces la datele lor și să implementeze o tehnologie care cerea clienților să parcheze trotinetele în zone autorizate. Operatorii nu au reușit să îndeplinească aceste condiții, declara primăria în septembrie, așa că a fost decisă retragerea licenței.