Madrid interzice trotinetele electrice de închiriat. Care este motivul

Redacția Digi Economic Data publicării:
trotineta electrica
sursa: shutterstock.com/

Primăria din Madrid a anunţat joi interzicerea circulaţiei trotinetelor electrice, închiriate prin aplicații mobile, din cauza riscurilor pentru siguranţa pietonilor.

Decizia vine după cei trei operatori autorizați nu au reușit să impună limite privind circulația clienților, nu au gestionat parcarea trotinetelor și nu au respectat condiţiile impuse pentru garantarea securităţii pietonilor, în special a persoanelor vârstnice, scrie The Guardian.

Primarul José Luis Martínez-Almeida a spus joi că licențele companiilor Lime, Dott și Tier Mobility vor fi anulate din octombrie, adăugând că autoritățile nu au intenția de a acorda noi licențe altor operatori.

„S-a constatat că piața nu a fost capabilă să îndeplinească cerințele stabilite pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță pentru cetățeni,” a spus el într-o declarație.

Închirierea trotinetelor prin aplicații mobile a stârnit opoziție în orașe din întreaga lume din cauza conducerii imprudente și a parcării haotice de către unii utilizatori. Deja, trotinetele electrice au fost interzise la Paris, Montreal, Las Vegas şi New Orleans, unde fuseseră autorizate o vreme. În Barcelona, Toronto sau New York, circulaţia lor nu a fost permisă niciodată.

Din mai 2023, Consiliul orașului Madrid a reglementat piața de închiriere a trotinetelor electrice, autorizând doar Dott, cu sediul în Amsterdam, Tier Mobility din Germania și Lime, cu sediul în SUA și disponibilă pe aplicația Uber. Aceștia au fost autorizați să dea spre închiriere câte 2.000 de trotinete fiecare.

Cei trei operatori erau obligați să ofere primăriei acces la datele lor și să implementeze o tehnologie care cerea clienților să parcheze trotinetele în zone autorizate. Operatorii nu au reușit să îndeplinească aceste condiții, se spune în declarație, adăugând că au 20 de zile la dispoziție pentru a contesta decizia.