Podcast Seism în România. De ce cutremurele rare sunt o veste proastă. Cum ne pregătim?
Ciprian Spătaru, de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, vorbește despre ce va însemna următorul cutremur major și cum e bine să fim pregătiți.
Seism de peste 5 în țara noastră și e cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani din România.
Cutremurul a fost de aproape 1000 de ori mai slab decât seismul din 1977 și totuși nu scad șansele ca un cutremur puternic să apară.
Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic arată într-un calcul privind rezistența clădirilor, că, doar în București avem peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune.
Iar acestora li se adaugă și restul localităților din România expuse activității seismice din Vrancea.
Cutremurul a scos la iveală că mulți nu știm cum să reacționăm sau să ne pregătim în fața unei zdruncinături și mai mari, autoritățile locale nu au o fotografie a cât de mare e riscul pentru clădirile vechi din comunitățile pe care le gestionează și doar două din zece locuințe e asigurată în fața dezastrelor.
Ce va însemna următorul cutremur major, cum e bine să fim pregătiți și cât de târziu e să ne apucăm de consolidat? Sunt întrebări la care răspunde în această ediție Digi Context, Ciprian Spătaru - de la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise).
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News