Podcast Revoluția din '89, cu istoricul Mădălin Hodor: „În istorie e destul de cunoscut că cei care fac revoluțiile nu ajung să și conducă”
Ce s-a întâmplat atunci și de ce? Cum a ajuns să răbufnească Revoluția Română și de ce, la 32 de ani de atunci, o versiune cât de cât clară a faptelor pare să ne evite în continuare? În fine, dar nu în ultimul rând, în ce măsură seamănă, oricât de...
Cu 32 de ani în urmă, 1,166 de cetățeni români mureau la Revoluție, iar alte câteva mii de persoane erau rănite. S-a întâmplat la Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş și la Timişoara.
Ciudat, însă, cele mai multe persoane, mai bine de 700, au murit după 22 decembrie, adică după fuga din București a cuplului Ceaușescu și după ce Revoluția reușise.
Ce s-a întâmplat atunci și de ce? Cum a ajuns să răbufnească Revoluția Română și de ce, la 32 de ani de atunci, o versiune cât de cât clară a faptelor pare să ne evite în continuare? În fine, dar nu în ultimul rând, în ce măsură seamănă, oricât de paradoxal ar suna, România de-atunci cu România de-acum?
Căutăm răspunsuri în această ediție Digi Context realizată de Filip Standavid, cu ajutorul consistent al istoricului Mădălin Hodor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News