Podcast Fenomenul Mahsa Amini, revolta unui popor împotriva „moralității” cu forța. Explicațiile unui iranian
Amir Kiarash, un iranian adoptat de România și care a adoptat la rândul său țara noastră, jurnalist, ne ajută să înțelegem în această ediție Digi Context furia din Iran și ororile de care e capabil regimul de la Teheran.
Furie în Iran după ce o femeie de 22 de ani a fost omorâtă în bătaie de Poliția Moralității pentru că nu purta corect hijab-ul. Mahsa Amini, pentru că acesta este numele ei, a primit de la autoritățile iraniene care au aruncat-o într-o dubă unde au bătut-o până au ucis-o, verdict de problemă cardiacă.
În realitate este vorba de un nou episod de brutalitate împotriva femeilor, acestea fiind tot mai frecvente în ultimele săptămâni. Poliția din Teheran și-a clarificat gestul, Amini a fost arestată pentru „a fi educată despre hijab”, vălul care este obligatoriu de purtat de femei în Iran și în alte state fundamentaliste.
Moartea lui Amini vine după mai multe recente episoade de acțiuni de reprimare împotriva femeilor. Femeilor care nu respectă codul vestimentar islamic li s-a interzis inclusiv accesul în clădiri guvernamentale și în bănci.
O mare parte dintre iranieni, inclusiv cei care susțin guvernul teocratic, își exprimă revolta pe rețelele sociale cu privire la însăși existența poliției moralității, cunoscută în Iran și sub numele de „Patrulele de Îndrumare”, poreclite pe rețelele sociale „Patrulele Crimei” de iranienii revoltați.
Tot pe rețelele sociale au apărut numeroase clipuri video cu polițiști care arestează femei, le târăsc pe jos și le pun cu forța în dube și mașini.
Mulți dintre iranieni dau vina direct pe ayatollahul Khamenei, liderul suprem al țării. Iranul va folosi recunoașterea facială pentru a le găsi pe femeile care nu poartă corespunzător hijabul islamic, guvernul de la Teheran a organizat și el mitinguri pro-regim ba chiar cere explicații de la ambasadele străine.
Revolta uriașă și proteste care au facut noi victime. O altă tânără moare în condiții suspecte, ba chiar dispare înainte ca familia să o poată îngropa. E o realitate despre care ați putea spune ca e departe de noi și greu de imaginat.
Nu e. Amir Kiarash, un iranian adoptat de România și care a adoptat la rândul său țara noastră, jurnalist, ne ajută să înțelegem în această ediție Digi Context furia din Iran și ororile de care e capabil regimul de la Teheran.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News