Podcast Cât de pregătită este România pentru digitalizare? Radu Puchiu: „Ne lipsește cultura administrației publice. Nu știm exact ce ne dorim”
Sunt administrațiile locale pregătite pentru transformarea digitală a unui ecosistem învechit? Răspunde Radu Puchiu, fost secretar de stat și consilier de stat pe probleme de IT și servicii online, în această ediție Digi Context.
Deși industria IT a explodat în ultimii 20 de ani și ne place să ne numim un „Silicon Valley al Europei”, România este în continuare la coada clasamentului european privind digitalizarea.
Lipsa de investiții în educație și cercetare din ultimele trei decenii, combinate cu lipsa de transparență și politizarea excesivă a funcționarilor publici profesioniști, a îngreunat capacitatea de a ne valorifica potențialul.
După o tradiție nescrisă, dar autentic românească, mulți și-au început anul la coadă. În prima zi lucrătoare din 2022, mulți români au vrut să-și achite primii, taxele și impozitele locale. Oamenii au așteptat în frig ore întregi, numai ca să scape de-o grijă, deși plata se putea face și pe internet.
Adăugând acestui context faptul că lumea întreagă se află într-o revoluție tehnologică, de la metavers la criptomonede și până la digitalizarea orașelor sau inteligența artificială, apare întrebarea dacă România mai poate oare să prindă trenul digitalizării. Sunt administrațiile locale pregătite pentru transformarea digitală a unui ecosistem învechit? Ce înseamnă o strategie coerentă de digitalizare în programele de guvernare? Cum digitalizezi o administrație? Inteligența artificială va domina viitorul? Ce ar trebui să însemne un „stat digital” pentru ca dosarul online să nu se mai depună la etajul 5? Și cât de digitali sunt românii? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție Digi Context realizată de Marco Badea, de la Radu Puchiu, fost secretar de stat și consilier de stat pe probleme de IT și servicii online, iar mai nou co-fondator Happy Cities - un liant între administrația publică, mediul de afaceri și ONG-uri.
Radu Puchiu: Uneori digitalul ajută, alteori nu. De asta spun că, din păcate, ne inghesuim foarte tare să mergem către digital, dar uităm că sunt și oameni care nu știu, iar cu acei oameni nu se comunică.
Oamenii vin la ghișeu pentru că experiența de la ghișeu le este cunoscută față de un necunoscut al ghișeului online.
Lucrurile bune cu care vine digitalizarea. Vine cu o lume în care pot să testez, pot să verific, pot să validez, bazat pe cantități uriașe de date, orice îmi trece prin minte.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News