Podcast 5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică. Otilia Nuțu: „Se produce mai puțină energie decât se cere”
Marco Badea și Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum, vorbesc despre cele 5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică.
Gazul a devenit în ultimele luni cel mai rostit cuvânt de către cei care lucrează în sectorul energetic din UE. Războiul început de Putin în Ucraina i-a făcut pe europeni să înțeleagă că dependența energetică a UE de Moscova este o vulnerabilitate care poate distruge proiectul european din interior.
Liderii europeni caută soluții pentru a rezolva criza, însă în ciuda faptului că Europa a muncit din greu pentru a-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, adevărul dureros este că guvernele naţionale au un control limitat asupra acelor rezerve.
Reţeaua de gaze a Europei ar trebui să funcţioneze astfel încât să permită livrările între ţări. Atât timp cât există suficient combustibil în sistem, aceasta ar trebui să se echilibreze. Însă sistemul nu a operat într-un scenariu de tipul crizei actuale, iar experții spun că totul depinde de cât de severă va fi iarna care va veni. În plus, experții admit că dacă va fi foarte frig la iarnă, stocurile de gaze ar putea scădea sub 10% la finalul lunii martie din 2023. O astfel de situaţie ar putea declanşa o goană pentru livrări înainte de iarna următoare.
Suntem pregătiți? Poate Europa să se decupleze de la gazul rusesc? Care sunt cele 5 mituri despre gaz care duc România în derivă energetică? Ce ar însemna ca actuala coaliție de guvernare să plafoneze prețul la energie electrică până după alegerile din 2024? De ce România nu și-a pregătit capacitatea de a produce mai multă energie electrică? Ce reprezintă revenirea la piața reglementată în energie de la 1 ianuarie 2023?
Căutăm răspunsuri în această ediție Digi Context alături de Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum.
Otilia Nuțu: Repet, toată problema cu prețurile mari la energie este legată de faptul că se produce mai puțină energie decât se cere. Vrem să penalizam producția și să stimulăm cererea? Asta e soluția pe termen lung sau ne afundăm?
Otilia Nuțu:Pe de altă parte, există și un risc de divizare și mai mare a actorilor în UE, în sensul că vom concura unii cu alții ca să cumpărăm noi primi gazul și evident ca asta înseamnă că consumatorii din țările mai bogate vor reuși să facă rost de gaz, în timp ce cei din țările mai sărace vor avea probleme cu aprovizionarea gazului.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News