Prof. dr. Cătălina Poiană: „Oricare din noi poate avea nevoie de sânge, un copil, o mamă a cărui viață depinde de un donator”
“Avem același sânge”, primul proiect național al unei televiziuni de știri în beneficiul pacienților - Digi24 continuă demersul început pe 1 decembrie 2022, pentru a ajuta pacienții, dar și cu speranța că autoritățile vor accelera procesul de reorganizare a sistemului de transfuzie, esențial pentru supraviețuirea multor bolnavi.
Demersul Digi 24, care se desfășoară astăzi în clădirea Parlamentului, vizează în același timp să mărească numărul celor implicați în procesul de donare de sânge, dar și să convingă autoritățile că sistemul actual de transfuzie are nevoie de o reformă, care să-l modernizeze și să-i sporească funcționalitatea.
„Mă bucur mult că sunt alături de dumneavoastră la o nouă ediție a campaniei naționale ”Avem același sânge”. Prin această campanie ați demonstrat că, dacă există suficientă determinare, se poate da răspuns și se poate găsi o soluție unei probleme importante din sistemul de sănătate: necesarul de sânge.
Această campanie a mai demonstrat ceva, faptul că oamenii sunt responsabili, că oamenii sunt alături de suferința semenilor lor, dacă se comunică corect cu ei - în momentul în care oamenii înțeleg necesitatea donării de sânge, au venit alături de semenii lor și au donat sânge.
Cu toții știm, oricare din noi poate avea mâine nevoie de sânge, oricare din noi poate avea mâine un copil sau o mamă sau un frate care are nevoie de sânge și a cărui viață depinde de un donator, de o pungă de sânge”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București.
O altă problemă existentă în centrele de transfuzii din întreaga țară este generată creșterea numărului de pensionări a medicilor ce activează în sistem, care va duce la o adevărată criză de specialiști în domeniu.
„Da, este foarte adevărat că fără resursă umană pregătită corespunzător, un asemenea proiect nu poate să meargă mai departe și nu poate să ofere răspunsul unei situații atât de presante, cum este nevoia de sânge în unitățile sanitare de pe întregul teritoriu al țării.
O modalitate relativ accesibilă prin care putem să formăm medici care să fie pregătiți pentru a putea face față cerințelor dintr-un asemenea centru de transfuzie este un atestat de studii complementare, la care se lucrează deja și în momentul în care el va fi gata, va fi înaintat spre aprobare organismelor care reglementează introducerea unor asemenea atestate, care oferă la finele lor competențe necesare pentru a răspunde nevoilor dintr-un asemenea centru de transfuzie”, a confirmat necesitatea pregătirii de specialiști în transfuziologie.
Proiect susținut de SANADOR
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News