Directorul Centrului de Transfuzie București: „Personalul cu pregătire în domeniu se va pensiona în următorii doi ani”

Data actualizării: Data publicării:
sange34

Campania Digi 24 "Avem același sânge" revine cu un nou apel pentru români să doneze. Un gest simplu de solidaritat, atât de important pentru cei care au nevoie de o transfuzie, mai ales că numărul donatorilor de sânge a început din nou să scadă, spun medicii. Vrem prin acest demers să tragem, din nou, un semnal de alarmă, chiar din Parlamentul României, prin care spunem clar că sistemul de transfuzie din țara noastră, considerat de importanță națională, trebuie modernizat.

Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, și Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, au vorbit, în cadrul campaniei "Avem același sânge" despre necesitățile din sistemul de transfuzie.

"Din luna ianuarie până în prezent, din fericire, la nivelul municipiului București s-a menținut un număr crescut de donatori de sânge. Mai sunt situații în care avem probleme pentru asigurarea produselor și componentelor sanguine pentru pacienții care au grupe rare de sânge, cum ar fi grupele cu RH negativ, și pentru intervențiile mai laborioase care necesită un număr crescut de componente sanguine. Există situații în care nu putem asigura componentele necesare la începutul zilei, dar în câteva ore reușim, cu ajutorul colegilor din centrele de transfuzie din țară, să aducem acele componente în București sau unde este nevoie pentru a se putea desfășura acele intervenții chirurgicale", ne-a declarat dr. Lucia Grijac, directorului Centrului de Transfuzie Sanguină din București.

Există, de asemenea, o problemă și la nivel de personal la Centrul de Transfuzie București, acolo unde, în următorii doi ani, se vor pensiona, pentru care se caută soluții urgente.

"O să încercăm un pilot la noi, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, un atestat în transfuziologie. Au fost mai multe idei de a face o specialitate de de transfuziologie, ceea ce este însă o perioadă lungă de timp, de 4 ani, dar într-o perioadă scurtă, de șase luni putem pregăti medici de familie, medici hematologi care să aibă cursurile corespunzătoare, stagii în centrele de transfuzii și ulterior să dea un examen prin care să ia un atestat. Pe baza atestatului, vor putea lucra în centrele de transfuzii, dar și în spitalele mari care au centre transfuzii proprii. Noi pregătim dosarul, pe care îl depunem la minister și, apoi, cu aprobarea Comisiei de specialitate și a Colegiului Medicilor, vom începe cursurile stabilind niște lectori", a explicat Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

"Este mare nevoie de această pregătire, de acest atestat, deoarece cel puțin la nivelul Municipiului București, la Centrul de Transfuzie, personalul care are pregătire în domeniu se va pensiona în următorii doi ani, așa că e nevoie să găsim o soluție urgentă", ne-a precizat și dr. Lucia Grijac, director la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

Angajații din Parlament sunt cei care donează astăzi, sunt zeci de persoane înscrise pe listă.

Proiect susținut de SANADOR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri