Cum pot fi moșteniți banii acumulați într-un cont de pensie privată
În prezent, aproape 8 milioane de români contribuie la fondurile de pensii private din Pilonul II. Aici, banii lor sunt investiți până la vârsta pensionarii sau mai devreme, în caz de invaliditate, ori deces. Dacă participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecțiuni care nu îi mai permit să muncească, acesta are dreptul sa primească banii strânși în contul său de pensie privată. Nici măcar în caz de deces, banii nu se pierd. Astfel, sumele acumulate la Pilonul II se pot moșteni în situatia în care decesul participantului are loc inainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.
Practic, fondurile de pensii private fac plăți în trei situații concrete: pensionarea, decesul participantului sau invaliditatea.
În cazul decesului participantului la Pilonul II, moștenitorii săi legali sau testamentari sunt beneficiarii direcți și pot revendica activul acestuia.
Moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani.
Important: Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel incat eventualii moștenitori să poată revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.
În caz de invaliditate, plata către participantul rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.
Câți români au încasat deja pensia privată
Până în prezent (noiembrie 2022), peste 80.000 de români au încasat deja pensia privată de la Pilonul II. Valoarea totală a sumelor a atins 1 miliard de lei. Suma medie primită în primele 8 luni ale anului 2022 este de aproape 16.900 de lei.
România a introdus în 2007 sistemul de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Suplimentar față de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) și fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).
Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți românii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și investirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare.
În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II.
Cât de „sigură” e pensia ta privată și cine o garantează
Când banii tăi sunt la mijloc, vrei să primești garanții. E bine de știut că pensia ta Pilon II este garantată de administratorul fondului tău. În același timp, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reglementează, urmărește zilnic și controlează permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private.
Astfel, e important să știi că banii din fondurile de pensii private nu sunt „ținuți” de administratori, ci sunt păstrați de băncile depozitare, Acești bani sunt proprietatea participanților la fond și pot fi folosiți doar pentru plata unei pensii private viitoare.
Administratorii nu au acces direct la banii tăi: ei doar transmit ordine de investiți băncii depozitare. Banca execută apoi aceste ordine după încă o verificare de legalitate.
În plus, prin lege, fondurile de pensii private nu pot intra în faliment. Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului de pensii face ca fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare.
Riscul există, teoretic, doar pentru administratori. În cazul în care un administrator întâmpină dificultăți și nu mai poate gestiona în bune condiții fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială, prin care fondul său este transferat către alți administratori care au avut rezultate bune în administrare.
Cu cât contribuie un român mediu la fondul de pensii private de-a lungul vieții sale active
Suma cu care românii cotizează la fondul de pensii este garantată prin lege, astfel încât suma primită la finalul perioadei de acumulare nu poate fi mai mică decât cea cu care au contribuit (minus comisioanele prevăzute de lege).
Deși nu pot fi prezise sumele exacte ce vor fi disponibile peste 20 sau 30 de ani, experiența a arătat ca administrarea privată a avut rezultate bune și că fondurile private plătesc pensii semnificativ mai mari decât contribuțiile acumulate.
O simulare simplă, care ia în calcul salariul mediu anual, prognozele oficiale ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru perioada 2022-2025 și o creștere salarială anuală de 3% în perioada 2026-2047, arată că o persoană care și-a început cariera profesională la vârsta de 25 de ani în anul 2007, va putea avea acumulată în contul său de pensie privată o sumă de peste 379.000 de lei în anul 2047.
De asemenea, calculul ține cont de randamentul mediu anual, conform datelor istorice, la care se adaugă o estimare de 5% pe an, conform recomandărilor OECD (OECD Pensions at a Glance 2019).
Pensia privată Pilon II va depinde de sumele de bani strânse în contul tău individual dar și de randamentul obținut din investițiile făcute de către administratorii fondurilor. Acestia nu pot investi in afara prevederilor legale foarte strice si precise. Administratorii sunt direct interesați să îți înmulțească banii eficient și sigur, pentru că ei primesc un comision de administrare proporțional cu câștigurile pe care ți le aduc.
Cum să te informezi corect despre pensia ta privată
E simplu și ușor să te informezi despre pensia ta privată Pilon II. Așa cum am arătat și aici, oricine poate verifica în orice moment pe Internet la ce fond contribui și câți bani ai strâns.
Intra pe acest site sau pe asfromania.ro, unde vei găsi mai multe explicații clare și ușor de inteles si vei fi îndrumat să identifici administratorul tău de pensie privată, în cazul în care nu știi cine e acesta.
Odată ce știi la ce fond contribui, vei putea verifica online starea la zi a pensiei tale. Astfel, vei avea acces la istoricul plăților la fond, precum și la detalii despre câți bani a facut pentru tine administratorul tău din investițiile realizate.
În plus, în fiecare an, toți participanții la Pilonul II primesc scrisoarea anuală de informare. Poți primi scrisoarea pe hârtie sau poți solicita să o primești online, în format digital. Astfel, vei fi informat cu privire la contribuțiile virate, randamentul acestora și valoarea totală acumulată în cont.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News