Live

Vânătoarea de locuri de muncă remote este mai acerbă decât oricând, dar ofertele sunt în scădere: „Compromisul este programul hibrid”

Data actualizării: Data publicării:
Vânătoarea de locuri de muncă remote este mai acerbă decât oricând, dar ofertele sunt în scădere. Foto: Profimedia

Vânătoarea de locuri de muncă la distanță este mai acerbă decât oricând. Pe site-urile de recrutare, numărul de candidați pentru joburi remote a atins un record absolut. Cu toate acestea, firmele scot din ce în ce mai puține posturi vacante pentru lucrul de acasă. Compromisul care ia tot mai mult teren este programul hibrid, cu o zi sau două pe săptămână la birou și restul de acasă.

Amalia este angajată de 16 ani într-o companie internațională de IT. De când a început pandemia, activitatea ei s-a mutat exclusiv de acasă.

Amalia Stanciu - angajată în companie IT: Singurul lucru pe care nu l-am putea recupera niciodată este timpul. Zilnic aș câștiga cam două ore, drumul de dus și drumul de întors pe care l-aș face până la sediul companiei pentru care lucrez. Lucratul de acasă, tot timpul izolat, te cam rupe de oameni și asta ar fi unul dintre aspectele negative.

O companie românească de soluții în IT a trecut anul trecut la sistemul cu muncă și de acasă și de la birou pentru toți cei 500 de angajați.

Cristina Anghel - specialist resurse umane companie IT: Am constatat că dacă venim o zi sau două zile pe săptâmână la birou, atunci când vorbim de ședințe în care discutăm proiectele, energia și efortul pus în a agrea lucruri și planuri pentru zilele viitoare sunt considerabil mai mici față de efortul pe care l-am depune într-o întâlnire remote.

Interesul pentru locurile de muncă la distanță a ajuns la un record față de ultimii trei ani.

Datele unei platforme de recrutare online arată că în ultima lună, 116 mii de persoane au aplicat pentru locuri de muncă remote. În perioada februarie-martie 2022, numărul a fost de 104 mii. Cu toate acestea, anul acesta, din februarie până în prezent, angajatorii au postat doar 1500 de locuri de muncă la distanță. Numărul este la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Raluca Dumitra - director marketing platformă de recrutare: În mod normal avem undeva 33 aplicări pentru un job, în cazul joburilor remote vorbim de undeva la 80 de aplicări pentru joburi remote. Compromisul care apare și care o să fie trendul anul acesta este programul hibrid.

Există și alte cauze pentru care firmele au renunțat la locurile de muncă la distanță.

Corina Diaconu - specialist în resurse umane: Principalele au legătură cu nevoia mare de control a organizațiilor, uneori de dorința de a suda mai bine echipele. Pentru că există spații de birouri neocupate sau ocupate parțial pentru care se înregistrează totuși cheltuieli, însă s-ar putea ca planurile companiilor să nu se potrivească cu ce își doresc angajații.

Domeniile care în continuare au cele mai multe joburi remote disponibile sunt sectorul call-center, marketing, IT și telecomunicații.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Paradox pe piața muncii. Cerere uriașă în România pentru joburile remote, în timp ce angajatorii vor să își readucă angajații la birou

Angajații preferă joburile remote, însă tot mai multe companii îi cheamă la birou. Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă de acasă

Partenerii noștri