Live

Cazul Peng Shuai. Organizatorii Australian Open renunță la interzicerea tricourilor cu sportiva chineză, după critici din toată lumea

Data publicării:
Peng Shuai fostă campioană la dublu la Wimbledon și la Roland Garros, l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei să facă sex,. Foto: Profimedia

Organizatorii turneului Australian Open au anulat interdicția purtării tricourilor cu sportiva chineză Peng Shuai, după critici aspre venite din toată lumea, relatează BBC.

Vinerea trecută, personalul de securitate le-a cerut spectatorilor să nu intre în tribune cu tricourile și cu un banner pe care scria „Unde este Peng Shuai?”.

Peng a dispărut timp de două săptămâni, după ce a acuzat un oficial chinez de agresiune sexuală. Ea a reapărut în public între tiimp, dar mulți oameni sunt în continuare îngrijorați de situația ei.

Craig Tiley, directorul executiv al Tennis Australia - organizatorul Australian Open - le-a spus reporterilor că acum vor permite spectatorilor să poarte tricourile atâta timp cât asistă la meciuri fără „intenția de a perturba” și sunt „pașnici”.

„Dacă cineva vrea să poarte un tricou și să facă o declarație despre Peng Shuai, este în regulă”, a spus el pentru The Sydney Morning Herald.
Bannerele nu vor fi însă permise, deoarece „perturbă confortul și siguranța fanilor”, a adăugat el.

Decizia de a interzice tricourile a fost criticată aspru de grupurile pentru drepturile omului și de comunitătatea internațională de tenis. Au existat inclusiv acuzații că organizatorii cedează presiunilor făcute de mari sponsori chinezi.

Ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a criticat, de asemenea, această interdicție, spunând că acțiunile Tennis Australia sunt „profund îngrijorătoare”.

„Cred că ar trebui să vorbim despre aceste probleme și aș încuraja organizațiile de tenis, inclusiv Tennis Australia, să facă acest lucru”, a spus el.

Dutton a lăudat, de asemenea, decizia WTA de a anula toate turneele din China în acest an, ca răspuns la îngrijorările legate de Peng Shuai.
Incidentul de vineri a
dus, de asemenea, crearea unei pagini Gofundme care promitea să imprime mai multe tricouri.

Starea lui Peng a devenit o sursă de îngrijorare printre membrii comunității din tenis și pentru organizațiile de apărare a drepturilor omului după ce sportiva a părut că îl acuză pe un fost vicepremier chinez, Zhang Gaoli, de agresiune sexuală. După acea postare de pe rețelele sociale, ștearsă imediat, Peng a dispărut din public pentru 2 săptămâni.

Tenismena chineză a spus apoi că nu a acuzat pe nimeni de agresiune sexuală și că postarea sa de pe rețelele sociale a fost „greșit înțeleasă”. Totuși, timp de mai multe săptămâni, cenzura chineză s-a străduit să șteargă și să blocheze orice discuție despre caz.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri