Live

Guvernul Marii Britanii îi îngheață averea lui Roman Abramovici

Data actualizării: Data publicării:
Abramovici s-a îmbogățit din afaceri cu petrol și gaze în anii ‘90 și a devenit proprietarul companiilor care controlează clubul de fotbal Chelsea în 2003. Foto: Profimedia Images

Roman Abramovici, proprietarul echipei de fotbal FC Chelsea, este unul din cei șapte oligarhi sancționați de guvernul Marii Britanii.

Marea Britanie a anunțat joi că a impus înghețarea activelor pentru șapte oameni de afaceri ruși, inclusiv Roman Abramovici, Igor Sechin, Oleg Deripaska și Dmitri Lebedev, după ce aceștia au fost adăugați pe lista de sancțiuni.

Premierul Boris Johnson a spus că „nu pot exista paradisuri fiscale” pentru cei care au susținut invazia.

„Sancțiunile de astăzi sunt cel mai recent pas în sprijinul de neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean. Vom fi nemiloși în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani", a spus Johnson.

Guvernul a fost presat să-l sancționeze pe Roman Abramovici, care a spus că a luat „decizia dificilă” de a vinde clubul Chelsea la începutul acestei luni.

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, ar avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, însă el a negat asta.

Roman Abramovici are o avere netă estimată la 9,4 miliarde de lire sterline.

Roman Abramovici a anunțat în urmă cu o săptămână că vinde clubul Chelsea

Roman Abramovici a anunțat că va vinde clubul în urmă cu o săptămână. Anunțul a venit după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și oligarhilor ruși au început să pună o presiune masivă pe economia rusească, iar în Parlamentul britanic s-a ridicat posibilitatea impunerii de sancțiuni și împotriva lui Abramovici.

Într-un comunicat publicat pe site-ul clubului de fotbal, oligarhul rus a spus că „decizia a fost incredibil de dificilă”.

„Am luat mereu decizii ținând cont de interesele clubului. În actuala situație, am decis, prin urmare, să vând clubul. Cred că acest lucru este în interesul clubului, fanilor, angajaților, dar și sponsorilor și partenerilor.

Vânzarea nu se va face rapid, dar va urma procedurile legale. Nu voi cere plătirea împrumuturilor”.

Anterior, Abramovici a cedat administrarea Chelsea către fundația sa caritabilă, după invazia rusească în Ucraina. Tot miercuri, miliardarul elvețian Hansjorg Wyss a declarat pentru un ziar local că i s-a oferit șansa să cumpere clubul londonez, una dintre cele mai de succes echipe de fotbal din campionatul englez.

Wyss spune că Abramovici voia să „scape rapid de Chelsea”, după ce posibilitatea unor sancțiuni împotriva oligarhului rus a fost ridicată în Parlamentul de la Londra. Opoziția laburistă l-a criticat pe Boris Johnson pentru faptul că guvernul britanic nu a impus încă sancțiuni împotriva lui Abramovici.

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, ar avea legături strânse cu Vladimir Putin, însă oligarhul rus le neagă. El a cumpărat Chelsea în 2003.

Vânzarea clubului Chelsea se amână din cauza sancţiunilor

Vânzarea clubului englez de fotbal Chelsea Londra a fost îngheţată după ce patronul său, Roman Abramovici, a fost vizat de sancţiunile impuse de guvernul Marii Britanii oligarhilor ruşi care deţin proprietăţi sau alte bunuri pe teritoriul său, informează DPA.

Abramovic (55 ani) a pus în vânzare clubul Chelsea pe 2 martie, în contextul invaziei militare ruse din Ucraina. Omul de afaceri ruso-israelian, care a devenit proprietarul grupării londoneze în 2003, a negat întotdeauna cu fermitate orice legătură politică actuală cu elita conducătoare a Rusiei, însă guvernul condus de Boris Johnson a anunţat joi îngheţarea tuturor activelor pe care le deţine în Regatul Unit.

Chelsea va primi o licenţă specială pentru a-şi putea continua activitatea, însă vânzarea clubului de pe Stamford Bridge este acum în aşteptare.

Anunţul a fost făcut de secretarul de stat pentru Cultură, Media şi Sport din guvernul britanic, Nadine Dorries, într-o postare pe Twitter.

„Sancţiunile de astăzi au, evident, un impact direct asupra clubului Chelsea şi a suporterilor săi. Am muncit din greu pentru a ne asigura că clubul şi jocul naţional să nu fie lezate inutil de aceste sancţiuni importante. Pentru a ne asigura că acest club poate continua să concureze şi să funcţioneze, vom elibera o licenţă specială”, a explicat Dorries

„Ştiu că acest lucru aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va colabora cu Liga şi cluburile pentru ca fotbalul să se joace în continuare, asigurându-ne totodată că sancţiunile îi afectează pe cei vizaţi. Cluburile de fotbal sunt active culturale şi fundamentul comunităţilor noastre. Ne angajăm să le protejăm”, a adăugat oficialul britanic.

Miliardarul britanic Nick Candy este ultimul om de afaceri de top care s-a arătat interesat de achiziţionarea clubului Chelsea, care nu duce lipsă de pretendenţi.

Magnatul elveţian Hansjorg Wyss şi investitorul american Todd Boehly au intrat la rândul lor în cursa pentru achiziţionarea echipei londoneze, câştigătoarea ultimei ediţii a Ligii Campionilor.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Ceartă între Zelenski și Fico: Slovacia amenință că taie livrările de curent către Kiev, dacă Ucraina oprește tranzitul gazelor rusești

Replica dură a lui Zelenski la „provocarea” lui Putin: „Un tâmpit”

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

Partenerii noștri