Live

Sindicalistul Simion Hăncescu acuză că angajați din învățământ care „nu au stat o zi în grevă” îndeamnă acum la proteste

Data publicării:
Simion Hăncescu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Foto: Sabin Cirstoveanu/Inquam Photos

Simion Hăncescu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a acuzat faptul că angajați din învățământ care „nu au avut nici măcar o zi de grevă” înseamnă acum la proteste, pe rețelele de socializare și cer mai mult decât s-a obținut în negocierile cu Guvernul.

"Pe acele reţele, spun cu anumite riscuri, postează şi cei care nu au avut nici măcar o zi de grevă. Sunt foarte revoltaţi şi îndeamnă la grevă oameni care n-au stat o zi (în grevă - n.r.). Mi se pare absolut imoral ca să inciţi lumea, ştiind că tu vei lua o mărire de salariu fără să fi făcut o zi grevă. Apropo de ce circulă pe toate aceste reţele. Avem informaţii, sunt foarte multe situaţii de acest gen - şi oameni care n-au nicio treabă cu această grevă, dar ăsta e Facebook-ul, acestea sunt sistemele de socializare. Manipularea este la loc de cinste", a declarat Simion Hăncescu, într-o conferință de presă, informează Agerpres.

El a afirmat că pe reţelele de socializare au venit cerinţe suplimentare, precum dublarea salariilor începând cu data de 1 iunie sau aplicarea majorării salariale din noua lege a salarizării integral de la 1 ianuarie 2024.

În ceea ce priveşte aplicarea grilei integral de la 1 ianuarie, liderul sindical a subliniat că nu se putea aplica „din raţiuni financiare„.

"Ni s-a spus clar: nu putem aplica integral de la 1 ianuarie 2024 toată grila, din raţiuni financiare. Ne-au prezentat date, cifre, că anul viitor ar fi 8 miliarde toată suma disponibilă pentru sectorul bugetar, din care 6 miliarde vor fi pentru educaţie. Dacă ar aplica integral grila pentru educaţie, ar fi 16 miliarde, dublu decât permite bugetul, că sunt constrângeri impuse de Bruxelles, cu PNRR și așa mai departe. Pe oameni nu îi interesează aceste aspecte. Eu vă spun exact cum stau lucrurile, dar au apărut şi cerinţe suplimentare pe care evident noi le-am prezentat guvernanţilor, însă au spus: «Mai mult de atât nu putem oferi»”, a declarat Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au transmis că au luat decizia suspendării grevei generale, luni dimineață.

Decizia a fost condiţionată de instituirea, în ordonanţa de urgenţă aprobată în şedinţa de Guvern de luni, a principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximumul grilei de salarizare din sistemul public şi de acordarea primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua Lege a salarizării) de la 1 ianuarie 2024.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

300 de angajaţi ai șantierului naval Damen Mangalia vor fi disponibilizați. Reacția sindicatului

Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

Partenerii noștri