Live

Un palet de 2,6 tone cu baterii, desprins de pe ISS, urmează să cadă pe Pământ, undeva în Europa, astăzi sau mâine

Data actualizării: Data publicării:
Deșeuri spațiale care orbitează în jurul Pământului. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Un pachet de baterii care cântărește 2,6 tone, deconectat de la Stația Spațială Internațională acum 3 ani, se îndreaptă necontrolat spre Pământ și va lovi solul vineri sau sâmbătă. NASA se aștepta ca blocul să orbiteze Pământul și apoi să ardă în atmosferă, relatează EarthSky.

În 2020, o navă japoneză a dus pe Stația Spațială Internațională un palet cu echipamente, pentru a ajuta astronauții să înlocuiască vechile baterii nichel-hidrogen cu baterii noi litiu-ion. Apoi, în 2021, astronauții au aruncat paletul cu baterii vechi de dimensiunea unui SUV, care și-a început lunga călătorie înapoi spre Pământ.

Paletul a orbit Terra în ultimii 3 ani, dar acum urmează să reintre în atmosfera Pământului în intervalul 8 martie, ora la 12:30 UTC (14:30, ora României) și 9 martie la 8:30 UTC (10:30, ora României).

Presa germană scrie că paletul ar urma să cadă undeva în Europa. Potrivit Bild, în Germania ar putea fi afectat un coridor de 35 de kilometri lățime, care se întinde din zona Ruhr până la Cottbus.

Die Zeit scrie scrie însă că, după toate probabilitățile, fragmentele paletului nu vor afecta Germania.

Deșeurile spațiale sunt suficient de mari încât să nu ardă complet în atmosfera terestră. Potrivit lui Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, aproximativ o jumătate de tonă de fragmente ar trebui să lovească suprafața Pământului.

Problemele cu „gunoiul spațial” devin din ce în ce mai grave.

În noiembrie anul trecut, astronauții care mergeau în spațiu au pierdut o geantă cu instrumente care plutește în spațiu, dar ar trebui să reintre în atmosfera Pământului între martie și iulie. Cu toate acestea, trusa de scule este mult mai mică și ar trebui să ardă complet în atmosferă.

Potrivit lui Chris Impey de la Universitatea din Arizona, peste 37.000 de bucăți de resturi mai mari decât o minge orbitează în prezent în jurul Pământului și nimeni nu se ocupă de curățarea lor.

Dar această problemă nu este nouă. Încă din 1978, omul de știință de la NASA Donald Kessler se întreba ce se va întâmpla pe măsură ce tot mai mulți sateliți vor fi instalați pe orbită în jurul Pământului. Cunoscut acum sub numele de sindromul Kessler, scenariul spune că densitatea obiectelor de pe orbita joasă a Pământului va deveni suficient de mare încât să creeze o cascadă de coliziuni, fiecare coliziune generând resturi spațiale care cresc probabilitatea unor coliziuni ulterioare.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Partenerii noștri