Live

Un grup de cercetători a dezvăluit proiectul unui robot acoperit cu piele umană realizată în laborator. Reacții online: „Nu vrem asta”

Data actualizării: Data publicării:
Aceasta este doar cea mai recentă dezvoltare în robotica umanoidă, care își propune să imite aspectul și funcțiile oamenilor. Foto: Profimedia Images

Un grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvăluit proiectul unui robot umanoid acoperit cu piele umană dezvoltată în laborator. Robotul poate fi făcut să zâmbească, iar echipa care l-a realizat spune că acesta ar avea capacitatea de a recrea și alte expresii asemănătoare cu cele ale oamenilor. 

Un comunicat de presă arată detalii conform cărora echipa speră că progresul va fi „util în industria cosmetică și pentru a ajuta la pregătirea chirurgilor plastici”, informează Business Insider

În timp ce dezvoltarea proiectului s-ar putea dovedi utilă, unii oameni din mediul online au reacționat la piele și mișcările faciale ale robotului cu glume sau au spus că le găsesc deranjante. O persoană de pe rețeaua socială X a scris: „Veți trăi pentru a vedea ororile create de om dincolo de înțelegerea voastră”. Un altul a spus: „Nu vrem asta. Nimeni nu vrea asta. Opreste-l".

Cercetătorii au zis că, spre deosebire de alte materiale, pielea făcută în laborator a oferit acestor roboți capacități de auto-vindecare care nu necesită elemente declanșatoare, precum căldura sau presiunea.

„Pielea repară lacerațiile minore, așa cum o face a noastră, iar nervii și alte organe ale pielii pot fi utilizate în detectare și așa mai departe”, a spus Shoji Takeuchi, profesorul care a condus cercetarea de la Universitatea din Tokyo.

Robotul ar putea avea expresii faciale asemănătoare cu cele ale oamenilor

Cercetătorii au spus că, folosind un „gel special de colagen pentru aderență”, pielea ar putea fi aplicată pe orice suprafață, chiar și pe una curbată sau în mișcare - ca un robot zâmbitor.

„Flexibilitatea naturală a pielii și aderență puternică înseamnă că pielea se poate mișca odată cu componentele mecanice ale robotului fără să se rupă sau să se decojească”, a spus Takeuchi.

El a adăugat că echipa speră să creeze o piele mai groasă și mai realistă prin „incorporarea unor glande sudoripare, glande sebacee, pori, vase de sânge, grăsime și nervi”. Folosind dispozitive numite actuatori pentru a imita mișcarea mușchilor, cercetătorii ar putea crea expresii asemănătoare cu cele folosite de oameni.

Aceasta este doar cea mai recentă dezvoltare în robotica umanoidă, care își propune să imite aspectul și funcțiile oamenilor. 

Tesla dezvoltă robotul Optimus, pe care Elon Musk speră că oamenii îl vor considera „ca un fel de prieten”. Alți roboți operează în patru picioare, cum ar fi câinele robot polițist al Boston Dynamics.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine a fost Doamna Chenet-aa: Misterul de 3.000 de ani al „mumiei sigilate” a fost deslușit cu ajutorul unor imagini 3D

China a realizat 158 ​​km de autostradă folosind doar mașini autonome, roboți și drone

Designul robotaxiului Tesla, criticat în industrie. „Când te gândeşti la un taxi, e ceva care poate transporta mai mult de 2 persoane”

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Partenerii noștri