Live

Stația Spațială Internaţională, forțată să-și modifice orbita pentru a evita resturile unui satelit sovietic de spionaj

Data publicării:
Deșeuri spațiale. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să îşi modifice joi orbita de zbor pentru a evita coliziunea cu rămăşiţele unui fost satelit sovietic de spionaj care a fost distrus de armata rusă cu ajutorul unei controversate arme antisatelit în urmă cu şapte luni, informează agenția germană de presă DPA. 

Motoarele unui lansator spaţial de tip cargo din gama Progress, care este andocat în prezent la ISS, au fost pornite pentru a modifica traiectoria de zbor a staţiei cu scopul de a evita deşeurile orbitale rezultate în urma distrugerii satelitului Cosmos 1408, a anunţat pe Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos, prin intermediul unui mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram.

Armata rusă a doborât acest satelit scos din uz, care face parte din clasa de sateliţi "Tselina-D", cu ocazia testării unei arme antisatelit pe 15 noiembrie 2021, notează Agerpres.

Satelitul sovietic Cosmos 1408 pe orbită, înainte de a fi distrus (stânga) și resturle rezultat eîn urma distrugerii (dreapta). Sursă foto: Numerica Corp

Citește și: Arma antisatelit a Rusiei și gunoiul spațial al omenirii - ingredientele Apocalipsei în care cerul riscă să cadă, la propriu, peste noi

Statele Unite au criticat vehement acel test, avertizând că fragmentele desprinse din fostul satelit sovietic ar putea periclita funcţionarea ISS şi echipajul internaţional de astronauţi care lucrează la bordul avanpostului orbital.

Atunci când ISS a trecut pentru prima dată prin câmpul de deşeuri orbitale, astronauţii au primit ordinul de a-şi pune costumele spaţiale şi de a intra în capsulele de salvare aflate la bordul staţiei pentru propria siguranţă.

Citește și: Rusia susţine că are un laser capabil să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră

Armata rusă a negat însă că ar fi existat vreun pericol pentru ISS şi echipajul său.

Satelitul sovietic de recunoaştere Cosmos 1408 a fost lansat în anul 1982 pe o orbită joasă a Pământului, unde a operat timp de doi ani şi unde a rămas după încheierea perioadei sale de funcţionare.

Trei cosmonauţi ruşi, trei astronauţi americani şi unul italian se află în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Citește și: Spațiul, noua frontieră. De ce testează Rusia, SUA ori China arme antisatelit și cum se încearcă „militarizarea” orbitei terestre

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Partenerii noștri