Live

Roscosmos vrea să revină pe Venus și să construiască rachete mai bune decât SpaceX, dar se confruntă cu lipsa banilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: NASA/JPL-Caltech

Agenţia spaţială rusă, Roscosmos, care concurează cu compania privată SpaceX a antreprenorului Elon Musk, a anunţat vineri că intenţionează să aducă pe Terra eşantioane de scoarţă planetară prelevate de pe Venus şi să dezvolte un vehicul spaţial care va putea fi folosit pentru mai mult de 100 de lansări, informează AFP.

"Pentru a înlocui actuala rachetă Soyuz-2, elaborăm planurile pentru o rachetă cu metan. Ea va fi dezvoltată încă de la început ca un ansamblu reutilizabil. Nu semi-reutilizabil ca în cazul SpaceX, ci reutilizabil, prima treaptă va fi reutilizată de peste 100 de ori", a declarat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti.

SpaceX a reuşit recent prima sa lansare şi revenire cu succes pe Terra a capsulei Crew Dragon, cu doi astronauţi la bord, în cadrul unei misiuni realizate pentru NASA. Racheta sa Falcon 9 este parţial reutilizabilă, precum şi capsula locuibilă, în vederea reducerii costurilor de lansare.

"Inginerii noştri (...) nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească", a adăugat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a ironizat de altfel amerizarea "grosolană" a capsulei Crew Dragon, considerând că doar o asolizare pe "pământ ferm" ar reprezenta "o aterizare cum se cuvine".

Prin reuşita sa recentă, compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a coloniza planeta Marte într-o bună zi, a dat o grea lovitură sectorului spaţial rus, deja afectat de scandaluri şi corupţie, şi a pus capăt monopolului existent în privinţa zborurilor cu echipaje umane lansate spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), deţinut timp de aproape 10 ani de către Rusia, după retragerea din activitate a navetelor spaţiale americane, scrie Agerpres.

O altă prioritate rusă ar fi, potrivit dezvăluirilor făcute de Dmitri Rogozin, revenirea pe Venus, planeta pe care doar sondele sovietice au reuşit să se plaseze cu succes până în prezent. Obiectivul viitoarei misiuni va fi acela de a aduce pe Terra câteva eşantioane şi studierea şi înţelegerea atmosferei planetei Venus, unde efectul de seră este considerabil, în contextul în care Pământul este ameninţat de fenomenul modificărilor climatice.

"Venus este mai interesantă decât Marte (...) dacă nu înţelegem procesele (climatice), atunci cum să înţelegem, cum să împiedicăm un astfel de scenariu pe planeta noastră?", a adăugat directorul Roscosmos. După părerea lui, inginerii ruşi nu ar trebui să se mulţumească "doar cu plasarea unei sonde pe Venus, ci să aducă pe Terra eşantioane prelevate din scoarţa venusiană. Ar fi o adevărată reuşită".

"Ştim cum să facem acest lucru", a adăugat Dmitri Rogozin. El consideră că este de preferat ca Rusia să acţioneze mai degrabă "independent" decât în cadrul unei cooperări cu Statele Unite. Totuşi, Rogozin a dezvăluit că reducerile bugetare ameninţă aceste ambiţii.

Ministerul de Finanţe prevede o reducere cu 60 de miliarde de ruble (690 de milioane de euro) a bugetului atribuit sectorului spaţial rus, care se adaugă precedentelor tăieri bugetare, care au fost şi mai consistente. "Nu înţeleg cum am putea să lucrăm în aceste condiţii", a declarat Dmitri Rogozin, dezvăluind că "suma finală nu poate fi stabilită decât de preşedintele Vladimir Putin".

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum au intrat Elon Musk şi Vivek Ramaswamy, consilierii lui Trump, în conflict cu adepţii MAGA

Ascensiunea lui Maye Musk: povestea de dragoste a Chinei cu mama celui mai bogat om din lume

Departamentul de Stat a închis agenția de luptă contra dezinformării străine, considerată de Musk „o amenințare la adresa democrației”

Trump răspunde acuzațiilor că este subminat de Musk: „Sunt în siguranță, nu poate fi președinte”

Partenerii noștri