Rețeaua Starlink a lui Elon Musk blochează explorarea universului. „Cu fiecare nou satelit lansat, vedem mai puțin pe cer”
Undele radio de la rețeaua de sateliți - în creștere - a lui Elon Musk blochează capacitatea oamenilor de știință de a privi în univers, potrivit cercetătorilor din Olanda. Ei afirmă că noua generație de sateliți Starlink, care furnizează internet rapid în întreaga lume, interferează mai mult cu radiotelescoapele decât versiunile anterioare.
Miile de sateliți plasați în jurul Pământului „orbesc” radiotelescoapele și ar putea împiedica cercetarea astronomică, potrivit Institutului olandez pentru radioastronomie (ASTRON).
Sateliții furnizează internet în bandă largă în întreaga lume, adesea în locuri îndepărtate, inclusiv în medii dificile precum Ucraina și Yemen.
Dar astronomii spun că acest lucru are un cost.
„Cu fiecare nou satelit lansat cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin din cer”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC News.
„Încercăm să ne uităm la lucruri precum jeturile, care sunt emise de găurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai timpurii galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a spus ea, subliniind zonele pe care radiațiile satelitului le afectează.
Interferența produsă de a doua generație de sateliți, sau V2, a fost găsită de ASTRON ca fiind de 32 de ori mai puternică decât prima generație.
Mai mult, cantitatea de radiații emise depășește reglementările stabilite de organismul industrial Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, a adăugat profesorul Dempsey.
O estimare sugerează că există 6.402 sateliți Starlink în prezent pe orbită la aproximativ 550 km deasupra Pământului.
SpaceX, care deține Starlink, nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea BBC News.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News