O româncă testează proiectul Virgin Hyperloop, care vrea să transporte oamenii în capsule cu 1000 km/oră
Sara Luchian, o tânără de origine română, face parte din proiectul Virgin Hyperloop și a fost una dintre cele două persoane care au testat duminică sistemul futurist care își propune să revoluționeze transportul la sol.
Proiectul Virgin Hyperloop intenționează să transporte pasageri cu ajutorul unor capsule care se deplasează cu peste 1.000 km/oră printr-un tub, scrie BBC.
Sara Luchian, director al departamentului pentru satisfacția clienților în cadrul proiectului Virgin HyperLoop, a fost și una dintre primele persoane care au testat sistemul inovator.
Născută din părinți români fugiți din țară înainte de 1989, Sara Luchian a urmat 13 ani cursurile unei școli publice din SUA, apoi a studiat 6 ani în cadrul unor universități americane de top: Harvard și Wharton.
Prima companie care a testat conceptul cu pasageri
Duminică, Sara Luchian și Josh Giegel (chief technology office - CTO Hyperloop), au fost primele persoane care au testat conceptul Virgin Hyperloop.
Cei doi au parcurs cei 500 de metri ai tubului de test în doar 15 secunde, capsula lor atingând 172 km/oră. Acestă viteză reprezintă doar o fracție din viteza promisă de Virgin în cadrul proiectului, de peste 1000 km/oră.
Luchian a declarat pentru BBC că experiența a fost "uimitoare, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic". Ea și Josh Giegel au purtat haine obișnuite în timpul testului desfășurat duminică lângă Las Vegas. Potrivit lui Sala Luchian, călătoria a fost confortabilă și nu s-a asemănat deloc cu "un rollercoaster", deși accelerația a fost mai rapidă decât ar fi în cazul unei traseu mai lung. Niciunul dintre pasageri nu s-a simțit rău, iar Luchian a adăugat că viteza atinsă a fost condiționată de lungimea traseului de test.
Ideea aparține lui Elon Musk
Conceptul Virgin Hyperloop a fost construit pe baza unei idei a fondatorului Tesla, Elon Musk. Ea se bazează pe sistemul trenurile cu levitație magnetică (maglev), însă conceptul oferă o viteză mai mare pentru că deplasarea se realizează într-un tub de vacuum. Recordul de viteză pentru un tren maglev a fost atins în 2015, când un tren japonez a atins 600 km/oră.
Virgin Hyperloop are un drum lung în față pentru a ajunge de la stadiul de concept la transport comercial. Pentru început, compania trebuie să adune 500 de milioane de dolari pentru a construi un nou site de testare în statul Virginia, cu o lungime de aproape 10 kilometri.
Proiectul Hyperloop a fost fondat în 2014, însă grupul Virgin a început să investească în el în 2017.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News