O lună a planetei Jupiter produce 1000 de tone de oxigen pe zi, suficient pentru un milion de oameni
Europa, una dintre cele 95 de luni ale planetei Jupiter, produce 1000 de tone de oxigen la fiecare 24 de ore, a anunțat luni un laborator NASA, informează CBS. Cu toate acestea, cantitatea este sub așteptările oamenilor de știință, iar suprafața prezintă și alte provocări.
Un milion de oameni ar putea respira zilnic având în vedere această cantitate de oxigen, însă ea este mult mai mică decât cea la care se așteptau oamenii de știință. Cantitatea de oxigen ar putea reprezenta un indiciu despre oceanul subteran de pe Europa, care, potrivit specialiștilor, ar putea avea de două ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ la un loc.
Europa este a 6-a cea mai apropiată lună de Jupiter, este puțin mai mică decât luna Pământului și se estimează că are o manta din roci și un nucleu din metale grele, la fel ca planeta noastră.
Informațiile, publicate luni în jurnalul Nature Astronomy, arată că Europa produce aproximativ 12 kilograme de oxigen pe secundă. Anterior, cercetătorii estimau că luna ar putea produce 900 de kilograme de oxigen pe secundă.
Cele mai noi estimări au fost făcute pe baza cantității de hidrogen eliberată la suprafața lunii Europa. Datele au fost colectate de sonda NASA Juno, care s-a aflat în apropierea lunii Europa în 2022.
Deși planeta are oxigen, nu înseamnă că este neapărat un loc sigur pentru viața umană și nu doar din cauza lipsei aerului.
"Problema explorării umane pe Europa este foarte complexa", a declarat James Szalay de la Universitatea Princeton, autorul principal al studiului. "Radiațiile sunt extrem de puternice pe Europa și estimările arată că un astronaut în costum spațial nu ar putea supraviețui mai mult de o zi pe suprafața ei. Deci probabil ar avea probleme mai mari decât oxigenul în acest mediu", spune Szalay.
Sonda spațială Juno, lansată de NASA în 2011, studiază planeta Jupiter din 2016. "Determinarea cantității de apă, deci oxigen, de pe acest uriaș gazos este importantă nu doar pentru a înțelege cum s-a format planeta, dar și cum elemente grele s-au deplasat prin sistemul solar", potrivit misiunii Juno. "Aceste elemente grele sunt cruciale pentru existența planetelor precum Pământul și a vieții".
NASA plănuiește să lanseze sonda Europa Clipper pe 10 octombrie 2024, pentru a "studia în detaliu luna Europa și să afle dacă ar putea găzdui condiții potrivite pentru viață".
Agenția spațială americană susține că Europa "ar putea fi cel mai promițător loc din sistemul nostru solar pentru a găsi un mediu actual potrivit pentru anumite forme de viață, în afara planetei Pământul".
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News