O furtună de praf pe o planetă aflată la 40 de ani lumină de Pământ a fost detectată de telescopul James Webb
O furtună de praf a fost detectată de telescopul James Webb pe o planetă aflată în constelația Corbul, la 40 de ani lumină de sistemul nostru solar, scrie BBC.
Analiza spectrală realizată cu ajutorul telescopului a arătat că norii de praf ridicați de furtună pe planeta denumită VHS 1256b sunt formați din particule de silicat care au o temperatură foarte ridicată.
"Arată ca niște grăunțe de nisip, dar sunt mult mai fine. Vorbim de grăunțe de silicat de dimensiunea unor particule de fum", a declarat profesoara Beth Biller, de la Observatorul Regal din Edinburgh, Marea Britanie.
"Această planetă este fierbinte și tânără. Stratul superior de nori are o temperatură similară cu cea a flăcării unei lumânări", a adăugat aceasta.
VHS 1256b a fost identificată pentru prima dată de telescopul Vista, din Chile, în 2015.
Planeta are o masă de până la 18 ori mai mare decât cea a lui Jupiter și orbitează un sistem binar de stele la o distanță foarte mare - aproximativ de zece ori distanța dintre Soare și Pluto. Astfel, planetei îi trebuie aproximativ 10.000 de ani pentru a efectua o rotație completă în jurul celor două stele. În schimb, planeta se învârte în jurul propriei axe la fiecare 22 de ore.
Observațiile anterioare au arătat că planeta VHS 1256b are o culoare roșiatică, ceea ce a sugerat că are praf în atmosferă. Acest lucru a fost confirmt acum de telescopul James Webb.
"Putem vedea și monoxid de carbon și metan în atmosferă, ceea ce ne indică faptul că este un loc fierbinte și turbulent, cu material adus în straturile superioare de la adâncimi mai mari. Probabil că sunt mai multe straturi de particule de silicat. Cele pe care le vedem sunt foarte, foarte fine și sunt în straturile superioare ale atmosferei, dar probabil că sunt și grăunțe mai mari în straturile inferioare", a declarat Beth Biller.
Planeta se află la o distanță prea mare pentru ca furtuna de praf să fie fotografiată în detaliu, însă lumina reflectată de aceasta a fost analizată de spectograful telescopului, o metodă prin care s-a putut face analiza chimică a elementelor de aici.
Este aceeași metodă prin care oamenii de știință speră să detecteze planete care pot susține viața.
VHS 1256b este o planetă tânără din punct de vedere astronomic, având "doar" 150 de milioane de ani.
În timp, temperaturile de aici vor scădea, iar atmosfera va deveni mai limpede, spun astronomii.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News