Live

Nucleul Pământului se scurge. Cercetătorii au aflat motivul după ce au mers pe o insulă din Canada

Data publicării:
Oamenii de știință au detectat o cantitate surprinzătoare dintr-o versiune rară a heliului, numită heliu-3, în rocile vulcanice de pe Insula Baffin, din Canada. FOTO: Shutterstock

Oamenii de știință au detectat o cantitate surprinzătoare dintr-o versiune rară a heliului, numită heliu-3, în rocile vulcanice de pe Insula Baffin, din Canada. Această descoperire ar confirma o ipoteză, potrivit căreia gazul se scurge din nucleul Pământului, transmite CNN.

Cercetătorii au detectat, de asemenea, heliu-4 în roci. În timp ce heliul-4 este comun pe Pământ, heliul-3 este mai ușor de găsit în altă parte a spațiului, motiv pentru care oamenii de știință au fost surprinși să detecteze o cantitate mai mare decât a fost găsită anterior în rocile de pe Insula Baffin. Un studiu care descrie descoperirea a fost publicat recent în revista Nature.

Detectarea elementelor care se scurg din nucleul Pământului poate ajuta oamenii de știință să deblocheze perspective asupra modului în care planeta noastră s-a format și a evoluat de-a lungul timpului, iar noile descoperiri oferă dovezi pentru a susține o ipoteză existentă despre cum a apărut planeta noastră.

Insula Baffin, situată pe teritoriul Nunavut, este cea mai mare insulă din Canada. Este, de asemenea, a cincea cea mai mare insulă din lume.

O insulă din Canada ar putea fi cheia

O cantitate mare de heliu-3 a fost descoperită pentru prima dată în rocile vulcanice din Insula Baffin de către Solveigh Lass-Evans, ca parte a studiilor sale doctorale sub supravegherea omului de știință Finlay Stuart, de la Universitatea din Edinburgh. Descoperirile lor au fost publicate în Nature în 2003.

Compoziția unei planete arată cum s-a format, iar cercetările anterioare au descoperit că urme de heliu-3 care se scurg din nucleul Pământului susțin teoria populară că planeta noastră își are originea într-o nebuloasă solară.

Oamenii de știință au mai făcut un pas în față atunci când au efectuat cercetări pe Insula Baffin în 2018, studiind lava care a erupt cu milioane de ani în urmă, când Groenlanda și America de Nord s-au despărțit, făcând loc unei noi mări. Ei au vrut să investigheze rocile care ar putea conține informații despre conținutul blocat în miezul și mantaua Pământului.

„Această zonă de pe insula Baffin are o importanță deosebită atât ca terenuri sacre pentru comunitățile locale, cât și ca o fereastră științifică în adâncul Pământului”, au explicat ei.

Rocile arctice pe care  le-au investigat au dezvăluit cantități surprinzător de mari ale heliului-3 și heliului-4, mai mari decât au fost raportate în cercetările anterioare.

Dar cum a ajuns heliul-3 în roci? Răspunsul ar putea avea legătură cu Big Bang, moment în care a fost eliberată o cantitate uriașă de hidrogen și heliu. 

Oamenii de știință cred că Sistemul nostru Solar s-a format acum 4,5 miliarde de ani într-o nebuloasă solară. 

Heliul moștenit de la nebuloasa solară a rămas, probabil, blocat în nucleul Pământului pe măsură ce planeta s-a format, făcând miezul un rezervor de gaze. Pe măsură ce heliul-3 s-a scurs din miez, acesta a urcat la suprafață, prin manta, sub formă de magmă.

Heliul care se scurge din miezul Pământului nu afectează planeta noastră

Noua cercetare susține ideea că heliul-3 se scurge din miezul Pământului, iar acest lucru ar dura de ceva timp, dar cercetătorii nu sunt foarte siguri de momentul în care a început acest proces.

Heliul care se scurge din miezul Pământului nu afectează planeta noastră și nu are implicații negative, au mai explicat cercetătorii. Gazul nu reacționează chimic cu materia, deci nu va avea un impact asupra umanității sau a mediului.

În continuare, echipa de cercetare vrea să investigheze dacă nucleul este un depozit de alte elemente ușoare, ceea ce ar putea explica de ce miezul exterior al Pământului este mai puțin dens decât se aștepta.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Cel mai periculos transport din lume cu camionul va ajuta la descifrarea secretelor universului. „Încercăm să înțelegem de ce existăm”

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere: cum s-au format galaxiile gigantice din univers

Partenerii noștri