Live

VIDEO. Copacii din București, sugrumați în asfalt și beton

Data publicării:

Copacii Bucureştiului pierd lupta cu asfaltul. În sectoarele 3 şi 4, care au peste un milion de cetăţeni împreună, arborii sunt zilnic striviţi între pavaje, borduri, betoane. Ori sunt tăiaţi de la rădăcină. Bulevardul Camil Ressu, strada Petre Ionescu şi Şoseaua Berceni sunt doar câteva dintre fronturile unde natura a fost deja învinsă.

Aflată-n zodia betoanelor de vreun an şi ceva, Administraţia Sectorului 3 a strâmtat cât a putut spaţiile verzi de lângă blocuri, în onoarea asfaltului şi-a pavajelor. O parte dintre copaci au fost defrişaţi.Câţiva au scăpat, dar au fost sugrumaţi între dalele de beton.

- Păi nu se vede pe unde intră apa?

- Unde intră?

- Uite aici, na! Uitați!

- Este suficient?

- Este foarte bine!

- Și dacă în circumferință copacul va crește, ce se va întâmpla atunci?

- Dacă crește, venim și dam pavelele afară.

- Cum vi se pare lucrarea asta?

- Prost!

- Ramâneți fără arborii aceștia într-un an-doi?

- Cred ca da!

- Este normal ce face Primaria?

- Nu!

- Vă faceți treaba, vă luați salariul. Dar copacii ce facem cu ei? Nu vorbiți cu mine acum!?

- Filmați șefii, nu pe noi.

Șef peste proiect este primarul care susţine că betonul e ... permeabil. Şi că apa de ploaie ajunge la rădăcini.

Extindem acest proiect. Haideţi, aşa cum e la Viena, la Paris şi la Roma să fie şi la noi în Bucureşti”, îndeamnă primarul sectorului 3, Robert Negoiță.

Arbori de 35 de ani defrișați pentru o parcare

Vizavi, în Sectorul 4, spațiile verzi de lângă blocuri sunt înlocuite cu ciment şi asfalt. Ultimul exemplu... Bulevardul Iriceanu, numărul 20, lângă intersecţia cu Şoseaua Berceni. Pentru parcarea din proiect, primăria a desfiinţat zona verde din faţa blocului şi-a defrişat zeci de copaci. Au rămas rădăcinile. Şi locatarii înfuriaţi.

- Au fost zece copaci cu diametrul de 30 - 40, care i-a tăiat de jos. Acum 35 de ani, toţi copacii ăştia au fost puşi de locatari. N-a plantat primăria niciun copac aici, spune unul dintre ei.

- Vorbim deja de o crimă, când tai un copac de peste 30 de ani. Şi în loc ce se întâmplă? Se pun betoane, arată o tânără.

- Zona asta era protejată vara de copaci, se plânge un locatar.

Dan Trifu - vicepreședintele Eco-Civica acuză: „O ilegalitate de nepermis. Lucrează fără acte, ca noi să nu avem ce ataca în instanţă”.

Conform legii, ca să poată tăia chiar şi un singur arbore, o primărie de sector trebuie să solicite autorizaţie de exploatare parafată de Ocolul Silvic Bucureşti! În cazul defrişării din Bulevardul Iriceanu, de exemplu, instituţia susţine că nu a primit încă nicio solicitare din partea Administraţiei Sectorului 4.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Podul suspendat de la Brăila va fi asfaltat pentru a patra oară, la un an după inagurare. „De data acesta e o rețetă asfaltică nouă”

O suprafață de cinci ori cât România din pădurea amazoniană a fost defrișată în ultimii 40 de ani. Avertismentul specialiștilor

Doi bărbaţi din Bucureşti sunt cercetaţi după ce ar fi defrişat ilegal 50 de arbori uscaţi din zona retrocedată a Parcului IOR

Germania s-a alăturat statelor care cer amânarea directivei UE anti-defrișări

Partenerii noștri