Live

Un nou record negativ de temperatură înregistrat pe glob. Locul în care au fost -98 grade Celsius

Data publicării:
Soluțiile pentru combaterea rezistenței bacteriilor trebuie gândite acum la nivel global. Foto: Shutterstock

Temperatura în văile mici situate în apropiere de vârful platoului de gheaţă din Antarctica ar putea coborî până la aproape minus 100 de grade Celsius, doborând toate recordurile negative înregistrate anterior la suprafaţa Pământului, conform unui studiu recent, citat de Agerpres

Cercetătorii au identificat unele văi de mică adâncime, situate pe platoul de gheaţă al Antarcticii de Est, unde temperatura ar putea ajunge la minus 98 de grade Celsius, depăşind precedentul record negativ de temperatură de minus 93 de grade Celsius, măsurat în 2013 în aceeaşi regiune.

Altitudinea ridicată a platoului de gheaţă al Antarcticii de Est şi distanţa mică faţă de Polul Sud conferă acestei zone cel mai rece climat dintre toate regiunile de pe Pământ. Masele de aer rece, dense şi descendente se pot menţine deasupra sa chiar şi câteva zile. În aceste condiţii, temperatura aerului de la suprafaţa şi deasupra văilor de mici dimensiuni ar putea să scadă chiar şi mai mult.

"În această zonă asistăm la perioade cu aer incredibil de uscat, ceea ce permite căldurii de la suprafaţa zăpezii să radieze mult mai uşor în spaţiu", a declarat Ted Scambos, autor principal al studiului şi cercetător şef în cadrul Centrului naţional de date despre zăpadă şi gheaţă al Universităţii Boulder din Colorado, Statele Unite.

Acest record negativ de temperatură nu a fost stabilit la o anumită dată, ci se bazează pe analiza datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor de monitorizare între anii 2004 şi 2016, potrivit cărora asemenea valori foarte scăzute de temperatură se pot înregistra în orice moment, în funcţie de condiţiile atmosferice.

Recordul de minus 98 de grade Celsius este situat aproape de nivelul cel mai scăzut care poate fi înregistrat la suprafaţa Pământului, au subliniat cercetătorii. Condiţia pentru ca temperatura să scadă atât de mult este ca cerul să fie senin şi aerul foarte uscat timp de mai multe zile consecutiv.

Temperaturile pot scădea chiar mai mult în cazul în care respectivele condiţii atmosferice persistă timp de câteva săptămâni, însă acest lucru este extrem de puţin probabil, a explicat Scambos.

Studiul a fost publicat miercuri în jurnalul Geophysical Research Letters.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica

Cel mai mare aisberg din lume, desprins din Antarctica, se îndreaptă spre nord, după ce a stat blocat un an într-un vortex oceanic

Japonia a înregistrat cea mai călduroasă toamnă din ultimii 126 de ani

Partenerii noștri